Хелез: Предузимају се мјере на заштити куповне моћи угрожених категорија

Srna
Foto: Srna

Ниво инфлације у БиХ је и даље неповољан, али се предузимају неопходне мјере на заштити угрожених категорија становништва кроз очување куповне моћи уважавајући фискални капацитет, изјавио је данас гувернер Међународног монетарног фонда /ММФ/ за БиХ Зукан Хелез.

Хелез је навео да је инфлација у БиХ увезена, а рјешава се успоравањем економских активности, али као мала економија мора учинити све да стимулише економски раст кроз капиталне инвестиције.

“Учинићемо све што је у нашој моћи да убрзамо изградњу путне, жељезничке и енергетске инфраструктуре која ће БиХ учинити атрактивнијом за инвестиције, а јавне инвестиције ће охрабрити и приватне”, рекао је Хелез на састанку Конституенце ММФ-а и Свјетске банке која се одржава у Тивту.

Он је нагласио велики значај пакета помоћи ЕУ за подршку најугроженијим категоријама становништва, те малим и средњим предузећима за пројекте енергетске ефикасности који ће се реализовати путем буџета ентитета и Брчко дистрикта.

Конституенцом тренутно предсједава Холандија, а ово засједање је припрема за годишњи састанак Групе Свјетске банке и ММФ-а који ће бити одржан у Маракешу у овој години.

Хелез ће сутра имати одвојени састанак са Алфредом Камером, директором ММФ-овог одјељења за Европу, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана