Хелез и екипа на возила и путовања скршили пет милиона КМ!

Вељко Зељковић
Хелез и екипа на возила и путовања скршили пет милиона КМ!

САРАЈЕВО - Министарство одбране БиХ учинило је током прошле године низ неправилности и пропуста у свом раду, посебно у дијелу у вези са јавним набавкама и коришћењем службених возила.

Упозорили су на ово из Канцеларије за ревизију рада институција БиХ, која је у свом недавно објављеном извјештају - министарству на чијем челу се налази Зукан Хелез - дала жути картон, односно мишљење с резервом, због оваквих и сличних ствари.

Када су питању јавне набавке ревизори упозоравају да Министарство одбране приликом њиховог покретања није спроводило претходну провјеру тржишта, предузимало одговарајуће мјере да би био унапријеђен систем интерних контрола, али ни тражило гаранције за уредно извршење уговора. Указано је и на пропусте приликом куповина по хитном поступку. Према мишљењу ревизора све ово упућује на неефикасност у планирању и спровођењу поступака јавних набавки, али и на то да одлуке о избору понуђача врло често буду доношене у супротности са условима дефинисаним у тендерској документацији. То у преводу значи да уговоре са овим министарством нису у појединим случајевима добијале фирме које би испуниле све постављене услове, већ вјероватно “пријатељске”.

Нажалост ово нису били једини минуси. Министарство одбране БиХ спровело је током прошле године отворени поступак јавне набавке шест возила укупне вриједности 384.615 марака. Оно што је привукло пажњу ревизора јесте да је за све лотове понуду доставио само један понуђач, наводећи да је и сама тендерска документацијом била чудно састављена. На захтјев ревизора да им надлежни из овог министарства објасне техничке спецификације возила која се купована и по којим критеријумима - није добијен одговор, ни било какво објашњење.

Ревизори су навели и да је недопустиво да радно мјесто руководиоца Јединице интерне ревизије буде упражњено још од маја 2021. године те да тај посао обавља стручни савјетник кога је именовао министар Хелез.

Финансијска контрола открила је и злоупотребу службених возила, а на шта указују сумњиви путни налози који нису имали печат потписа па ни података о стању километраже приликом точења горива, али ни времену трајања вожње.

Када су у питању издаци за употребу службених возила, они су током прошле године износили 2,19 милиона марака. Овај новац је утрошен на куповину горива, услуге одржавања те регистрацију и одржавање возила. Колико је тог новца легално потрошено - ревизори нису утврдили.

Неколико милиончића је отишло и на путне трошкове, који су током прошле године износили 2.791.583 марке, од чега се 75 одсто односи на разна путешествија по иностранству. Није се штедјело ни приликом исплата ино-дневница - исплаћена су помало невјероватна 1,2 милиона марака.

Када буде подвучена црта, министарство је на куповину возила, путне трошкове и дневнице потрошило више од 5,3 милиона марака.

Ако се погледа ревизорски извјештај за 2002. и упореди с овим за 2023. годину, може се видјети да и поред свих препорука надлежни из Министарства одбране настављају по старом, иако је и раније упозорено на низ неправилности које се, између осталог односе и на процес јавних набавки, коришћење службених возила, издатке за путне трошкове.

Цикотић и затвор

Министарство одбране БиХ врло често је било под лупом јавности, али и надлежних истражних и правосудних органа. Бивши министара Селмо Цикотић је чак крајем прошле године осуђен на три године затвора због злоупотребе службеног положаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана