Хеленска култура обогатила би “Гласов” Сајам књиге

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Представљање Грчке на 27. међународном сајму књиге у Бањалуци значајно би обогатило понуду највеће смотре писане ријечи у Републици Српској и допринијело још јачој сарадњи братских народа.

О могућностима учешћа Грчке на традиционалном “Гласовом” Сајму књиге, који би требало да се одржи од 13. до 19. септембра, у сриједу су разговарали генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић са сарадницима, амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу и извршни помоћник и тумач у амбасади Гроздана Мартић.

Папандреу је захвалио домаћинима на гостопримству и истакао да редовно чита “Глас”.

- Редовно читам “Глас Српске”, имам и апликацију на мобилном телефону, тако да читам вијести на вашем порталу и хвала што увијек пратите наше активности и пишете о њима - истакао је Папандреу.

Појаснио је да је Хеленска фондација за културу институција задужена за све сајмове књиге када је ријеч о представљању Грчке у иностранству.

- Потребни су нам сви детаљи о сајму, који су предуслови за учешће, шта се нуди, какве су техничке и логистичке процедуре, цјеновник и све оно што је неопходно како бисмо ми то прослиједили у Хеленску фондацију за културу јер амбасада је само посредник - рекао је Папандреу.

Нагласио је да Грчка никада до сада није учествовала на сајму у Бањалуци и додао да је то и за њих веома важно.

- Иако је тек април, вољели бисмо да што прије добијемо све потребне податке како бисмо одмах почели да радимо на томе. Ово је право вријеме да се покрене ова процедура - истакао је амбасадор, додавши да стоји на располагању “Гласу” за сву будућу сарадњу.Дмитрашиновић је захвалио амбасадору на посјети, разумијевању и подршци Републици Српској прије свега и изразио наду да ће Грчка ове године бити на неки начин земља партнер “Гласовог” Сајма књиге.

- Била би нам велика част и задовољство да Грчка учествује на нашем сајму и на неки начин буде земља почасни гост. Увијек су нам драги гости из Грчке и увјерен сам да је овај састанак само први корак ка још већој и јачој сарадњи - истакао је Дмитрашиновић.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић рекла је да већ има заинтересованих издавача који желе да своју дјелатност представе на 27. сајму.

- Јављају нам се чак и неки нови издавачи, а већ нас контактирају и они који су с нама све ове године. Задовољни смо јер смо прошле године једини у региону одржали сајам и надам се да ће ове године све бити у пуном капацитету и када је ријеч о излагачима и посјетиоцима. Осим тога, имамо заинтересоване и издаваче из Грчке, којима је у интересу да своја издања представе у Српској. Иначе, у Српској је отворено неколико грчких кутака, а све ради што боље презентације грчке културе, а Сајам књиге је још једна прилика за то - рекла је Ивићева, додавши да се увелико захуктавају активности у вези са пријавама и организацијом смотре писане ријечи која ће бити одржана у Спортској дворани “Борик”.

Дипломата и новинар

Димитриос Папандреу је током састанка у Управи најстаријег дневног листа на овом простору истакао да му је велико задовољство да буде у друштву новинара.

- И сам сам прије него што сам постао дипломата радио као новинар - рекао је Папандреу и додао да “Глас” краси веома висок ниво професионалности, те да је приступ у извјештавању добро избалансиран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана