“ХE на Врбасу” дуже од четири деценије стабилан извор снабдијевања електричном енергијом

Милош Васиљевић
“ХE на Врбасу” дуже од четири деценије стабилан извор снабдијевања електричном енергијом

МРКОЊИЋ ГРАД – “Хидроелектране на Врбасу” пуне 42 године стабилан су извор снабдијевања струјом, јер годишње у просјеку произведу 320 гигават-часова електричне енергије, а осим улагања у очување и заштиту животне средине, доприносе развоју локалних заједница и становништва које егзистира у овом крају Српске.

Њихова примарна дјелатност је производња електричне енергије и одржавање хидроенергетских постројења, а у овом зависном предузећу у склопу “Електропривреде Републике Српске” (ЕРС) своде рачуне у години на измаку, која је, како оцјењују, била успјешна.

То потврђује и директор “ХЕ на Врбасу” Горан Милановић, који је истакао за “Глас Српске” да је електрана пуштена у погон 5. децембра 1981. године те да традиционално обиљежавају овај датум, а тако је било и ове године.

- Обиљежили смо дан електране, 5. децембар и то 42. по реду. Иако није година јубилеја, то је добра прилика да видимо шта смо урадили у 2023. години и са каквим приједлозима и идејама идемо даље. Када смо славили 40 година постојања, било је свечано, а још веће славље биће за 50 година, јер корачамо према томе. “ХЕ на Врбасу” је у изузетно добром стању, најпоузданији смо произвођач електричне енергије у Српској, а то је видљиво на основу статистике коју води матично предузеће. Немамо кварова да нас избацују са мреже - рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, из године у годину труде се да направе резултате који ће бити бољи од претходних.

Милановић наглашава да су они мала хидроелектрана, али важан шараф у систему “Електропривреде Републике Српске”.

- Радимо на три производна погона, велики “Бочац” инсталисане снаге 110 мегавата, “Бочац два” снаге десет мегавата и кућна турбина 0,57 мегавата. Од ових сегмената зависи наша електрана. Број радника се мијења, што је и природно, а тренутно имамо 157 радника који марљивим радом доприносе успјесима “ХЕ на Врбасу” - рекао је Милановић.

Наглашава да се објекти добро одржавају и да су у одличном стању, управо захваљујући радницима.

- Годишњи ремонт ради се увијек на вријеме, не чекамо да се деси неки квар него то рјешавамо и прије рокова. Значај “ХЕ на Врбасу” је огроман зато што смо једини произвођачи електричне енергије у западном дијелу Српске, а производимо око пет одсто до укупне произведене електричне енергије у Републици Српској - казао је Милановић.

Пуно зависи и од хидрологије, а она им је ове године ишла на руку, тврди Милановић. Иако се, како каже, посљедњих година промијенила клима, пребродили су све потешкоће.

- Ова година је била изузетно добра, с обзиром на то да немамо велику акумулацију, имамо седмично изравнање. Можемо примити падавине од 50,7 милиона кубика, то је мала акумулација, а у бившој Југославији били смо вршна електрана. Радимо некад и као проточна електрана, али често смо ангажовани када испадне из система нека термоелектрана, било да је ријеч о “Угљевику” или “Гацку” - казао је Милановић.

У овом предузећу имају велике планове у будућности. Потврђује то извршни директор за производњу и одржавање у “Хидроелектранама на Врбасу” Велибор Јарић. На овој позицији је пуне четири године, а у “ХЕ на Врбасу” запослен је више од 12 година.

Како каже, било је пуно успона и падова, али радни елан мотивише како њега, тако и колеге па у идућој години вјерује у још позитивније резултате.

 - Наредне године планирамо да градимо соларну електрану “Ада поље”. Ту већ припремамо документацију, добили смо концесиони уговор који је ове године и потписан са Владом Републике Српске и спремамо се за реализацију тог посла. То је чиста енергија, то је будућност и све актуелнија тема, не само код нас него и у цијелој Европи - рекао је Јарић.

Како каже, осим логистике, стручност и професионалност радника је нешто по чему су надалеко препознатљиви.

 - Посао сваког радника је специфичан на свој начин. Запослени у производњи раде у смјенама, дакле сва 24 часа. На пословима одржавања је осмочасовно радно вријеме, али деси се квар, тако да морамо бити у приправности. У фирми влада одличан однос, осим професионалног, сви ми смо и пријатељи, будући да се добро познајемо - казао је Јарић.

Пратећи све технологије и иновације у “ХЕ Врбас” одлучили су да оду и корак даље.

- Радимо на зеленом сертификату на великој хидроелектрани “Бочац”, производимо енергију на чист начин, али нам је важан тај папир верификован за међународно тржиште, а надамо се да ћемо реализовати овај пројекат у наредна два мјесеца - рекао је Јарић.

Како кажу наши саговорници и у наредном периоду сви запослени у “ХЕ Врбас” радиће квалитетно, уз модернизацију постојећих хидроенергетских постројења, погонску спремност и поузданост у раду, а за циљ имају проширење производње и изградњу нових производних објеката.

Радници

Према ријечима Горана Милановића, управа предузећа чини све да радници буду задовољни.

- Испуњавамо све обавезе према њима у складу са колективним уговором. Радници траже повећање цијене рада, што је њихово легитимно право, с обзиром на инфлацију. Немамо проблема са одливом радника, а вјерујемо да ће тако бити у периоду испред нас - рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана