Харакопулос: Интерпарламентарна скупштина православља жели мир и радост

Срна
Харакопулос: Интерпарламентарна скупштина православља жели мир и радост

САРАЈЕВО- Интерпарламентарна скупштина православља жели мир и радост, те све најбоље, прије свега, православној браћи која живе у БиХ, али и свим народима који живе у овој земљи, рекао је данас у Сарајеву генерални секретар Интерпарламентарне скупштине православља Максимос Харакопулос.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом уприличио је данас у згради Митрополије дабробосанске пријем за делегацију Интерпарламентарне скупштине православља и парламентарце Грчке и Кипра, којој је домаћин током посјете БиХ делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Харакопулос је рекао новинарима да је током посјете Сарајеву делегација јутрос присуствовала литургији у Старој православној цркви на Башчаршији и да посјетом митрополиту Хризостому жели показати живо учешће, присуство и интересовање за православце који живе у БиХ.

-Желимо показати интересовање за нашу браћу која живе овдје у БиХ и који су током вијекова били, јесу и опстају и да им помогнемо да у сваком смислу сазнамо и спознамо како они живе и са каквим проблемима се суочавају, те да будемо њихови саговорници и помоћници - нагласио је Харакопулос.

Он је захвалио митрополиту Хризостому за топли дочек и срдачан пријем у Митрополији и у православним црквама у Сарајеву за све чланове делегације које су у посјети БиХ.

-Налазимо се у званичној посјети БиХ, односно, граду Сарајеву као међупарламентарни представници правосланих који званично наступају на конференцији која се ових дана одржава у овом граду. Ми као православни посланици различитих парламената држава у Европи који сачињавамо ово тијело и које учествујемо у овом раду трудимо се да на што бољи начин предствимо православне хришћанске вриједности у свијету -рекао је Харакопулос.

Он је нагласио да је мисија ових парламентараца да православне хришћанске вриједности подигну на виши ниво и да упуте све заинтересоване, како у оно чиме се баве парламенти, тако и у проблеме и искушења.

-Настојимо да упутимо све заинтересоване стране у све оно чиме се бавимо, проблеме и искушења која имамо, као и хришћанске православне вриједности које нас чини достојним да представљамо ову заједницу да равноправно учествујемо у свим тијелима у свијету која се бави овом проблематиком -рекао је Харакопулос.

Према његовим ријечима, делегација је обавијестила митрополита дабробосанског о намјерама да на јесен буде одржана конференција која ће бити прилика да се подробније и конкретније упозна јавност са свиме чиме се бави Интерпарламентарне скупштине православља.

Митрополит Хризостом захвалио је Харакопулусу и делегацији за посјету Митрополији и Сарајеву, изразивши задовољство што је први пут примио у посјету делегацију Интерпарламетарне скупштине православља, односно, посланике православних земаља свијета.

-То је велика радост да су 1993. године организовали Скупштину парламентарних православних посланика да могу интерпарламентарно да дјелују на овим приципима о којима је говорио Харакопулус на вриједностима православног хришћанства у скупштинама - рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански је рекао да ће се као и до сада са представницима српског народа у БиХ борити за мир и благостање народа у БиХ, истакавши да ће са пажњом пратити активности чланова Итерпарламетарне скупштине православља.

Захвалио је делегату у Клубу српског народа Дому народа БиХ Сњежани Новаковић Бурсаћ за велики допринос комуникацији са делегацијом Интерпарламентарне скупштине православља.

Бурсаћева је захвалила митрополиту Хризостому за благослов и топли пријем пријатеља, парламентараца и православне браће који долазе из Грчке и Кипра.

-Захаљујући и овој посјети Митрополији, синоћњој посјети Јахорини и у наставку посјете Источном Сарајеву надам се да ће се они осјећати као код своје куће, као што смо се и ми осјећали у Грчкој и на Кипру када смо били њихови гости - рекла је Бурсаћева.

Она је указала да делегација Интерпарламентарне скупштине православља коју у име БиХ предводи, настоји да пронађе и очува своје мјесто у православном свијету јер је идентитет српског народа заснован на православној традицији и вјери.

-Ту смо јако блиски и захвални грчком народу с којим нас повезују многобројне везе, а међу њима је наша православна црква најзначајнији елемент. У том смислу настојаћемо да нашим ангажманом да допринесемо да вриједности које баштини Православна црква, за које смо дубоко увјерени да су универзалне људске вриједности, постану живе и буду оваплоћене колико је могуће у свим активностима друштвеног и политичког живота - додала је она.

Делегација Интерпарламентарне скупштине православља данас неће бити у могућности да посјети Војничко спомен-гробље "Нови Зејтинлик"  у Сокоцу, али ће посјетити Манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији, гдје ће их дочекати начелник Сокоца Милован Бјелица.

Према протоколу посјете у поподневним часовима делегација ће имати радни ручак са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, те обићи Спомен-капелу Светог Димитрија на Вељинама и локацију изградње будућег храма у Источном Новом Сарајеву.

У делегацији Интерпарламентарне скупштине православља су генерални секретар Скупштине Максимос Харакопулос, који је и посланик грчког парламента, члан Међународног секретеријата Интерпарламентране скупштине православља Паникос Леониду, који је и посланик Представничког дома Кипра, те савјетник у Интерпарламентарној скупштини православља Коста Мигдалис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана