Хаос у Сребреници: Kуће без струје и воде, ђаци не могу у школе

GS
Foto: eumstat

СРЕБРЕНИЦА - Нове сњежне падавине и поледица отежали су саобраћај на свим регионалним и планинским путевима сребреничке општине.

Висина снијега у планинским крајевима већа је од 50 центиметара, а на планинским превојима Стублића, Вукељиног стана, Брежана, Стоца и Осмача има сметова изнад метра, јавља Аваз.

Мокар и тежак снијег проузроковао је велике штете на воћњацима и плантажама малине и купине, а на коловозима, осим великог снијега има и оборених стабала. Сви локални путеви су непроходни, те сва планинска села очекују долазак екипа за одржавање путева у зимском периоду.

Тешка механизација пробија се до планинских села Луке и Крушев Дола. Међутим, мјештани ових села, јављају да пут није очишћен те превозници ученика неће моћи возити дјецу у школе у Сребреницу. Истих проблема имају и ђаци других планинских села.

Осим што у Луци и Кружевом Долу долази до повременог прекида у напајању електричном енергијом, у граду и другим селима, проблема има и са снабдијевањем воде из градског водовода.

 

Козарска Дубица без воде и струје, у Требињу црвени метеоаларм


У већини дијелова Републике Српске пада снијег, саобраћај се одвија отежано, а у Козарској Дубици проблеми на електромрежама.

Снијег је проузроковао проблеме на електро мрежама. Комплетна општина Козарскa Дубицa тренутно је без питке воде, а електричне енергије нема на подручју Дубичке равни.

Због велике количине снијега, непроходни су путеви и на подручју општине Крупа на Уни. Од два часа јутрос нема електричне енергије.

Црвени метеоаларм објављен је за подручје Требиња, гдје се очекују удари вјетра до 70 километара на час, обилне падавине, локално и до 90 литара по метру квадратном, те грмљавина.

Наранџасти метеоаларм због обилних падавина издат је за западна, југозападна, југоисточна подручја.

Саобраћај се због снијега одвија отежано и успорено на већини путева у Српској и БиХ.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске издвајају дионице Мркоњић Град - Млиништа, Карановац - Кнежево - Угар, Шипово - Ново Село, Власеница - Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед, Гацко - Тјентиште преко превоја Чемерно, те Сарајево - Рогатица преко Романије.

На граничним прелазима Градишка, Велика Кладуша, Доња Градина и Орашје, појачан је интензитет возила на излазу из БиХ. На осталим граничним прелазима тренутно се не чека дуже од 30 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана