Хакерски напад створио редове у амбулантама

Милош Васиљевић
Хакерски напад створио редове у амбулантама

БАЊАЛУКА - Ни десет дана након хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) није ријешен проблем, што је довело до великих гужви у амбулантама и успорило рад љекара, а у појединим домовима здравља тврде да је број прегледа преполовљен.

Ипак, у здравственим установама увјеравају да ниједан пацијент неће остати без здравствене услуге, али су редови неизбјежни док се проблем не ријеши, а према најавама надлежних систем би требало да профункционише за десетак дана.

Помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља Бијељина Гордана Савин рекла је за “Глас Српске” да је хакерски напад на ИЗИС довео до гужви у Семберији, али да не трпе пацијенти.

Према њеним ријечима, нестрпљење код пацијената је присутно, када је радио ИЗИС било је око 60 прегледа са написаним терапијама дневно, сада је то дупло мање.

- Неминовне су гужве, јер све иде ручно, пацијенти доносе лијекове, извјештаје специјалиста, немамо увид у картон, јер не можемо знати ко шта пије. Све то одуговлачи рад што је раније ишло кликом - рекла је Савинова.

Директорица требињске болнице Маја Мићуновић рекла је за “Глас Српске” да је ниједан пацијент од када не функционише ИЗИС није враћен кући без услуге.

- Када је ријеч о прописивању рецепата и упутница љекари кажу да им је лакше него када је систем био у функцији. Оно што нам представља велики проблем јесте то што немамо евиденцију о редовним терапијама, немамо базу података шта и колико пију од лијекова - рекла је Мићуновићева.

Из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске рекли су за “Глас Српске” да је најважније да пацијенти у што мањој могућој мјери трпе због престанка рада ИЗИС-а усљед хакерског напада на овај систем и да им се пружа потребна здравствена заштита.

- Према информацијама које добијамо од наших радника из пословница Фонда широм Српске, који излазе на терен и на располагању су здравственим установама, изузев нешто споријег рада и већих гужви, које су уобичајене након празника, у здравственим установама нема већих проблема и пацијенти добијају потребне услуге - рекли су у Фонду.

Влада Српске задужила ФЗО

да што прије пусти у рад ИЗИС

Позвали су и пацијенте и здравствене раднике на стрпљење и разумијевање.

- Само на тај начин можемо да, са што мање посљедица, превазиђемо новонасталу ситуацију на коју нико од нас у здравственом систему није могао да утиче - поручују из Фонда и истичу да су здравствене установе правовремено добиле све инструкције како да поступају док ИЗИС не буде пуштен поново у функцију. Између осталог, обавијештене су како да прописују рецепте, заказују прегледе, како да поступају када су у питању боловања и друго.

Безбједност

Из ФЗО су истакли да је база ИЗИС-а сачувана, али са поновним успостављањем система се неће ићи док се не спроведу све потребне мјере.

- Главни разлог због чега се чека са враћањем ИЗИС-а у функцију јесте то што желимо да оставимо довољно времена како би и екстерни системи могли да провјере безбједност својих информационих система, а упоредо и стручна служба за информационе технологије ФЗО РС, заједно са екстерним партнерима, свакодневно интензивно ради - казали су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана