Хајка на шакале у Дервенти

Г.С.
Foto: Илустрација

ДЕРВЕНТА - Више од хиљаду ловаца очекује се у Дервенти на 6. Шакалијади, традиционалној манифестацији која је протеклих година окупљала више стотина ловаца из регије у хајкци на ову врсту дивљег пса.

Организатор је Ловачко удружење „Мотајица“ из Дервенте које је упутило позив свим ловцима у држави и региону да им се придруже у овој активности.

Шакал је веома сличан вуку, али мањи од њега, а већи од лисице. Покривен је кратком црвенкасто-смеђом или златно-смеђом длаком. Крупне шапе и дуге поткољенице омогућавају му да буде добар и истрајан тркач и преваљује велике удаљености, па је велика опасност за дивљач, али и за неке домаће животиње. Ријетко живи појединачно, чешће у паровима, а најчешће у чопорима. Ловци процјењују да је његова бројност пребацила бројност лисице у ловишту и да их већ има на стотине, преноси Агроклуб.

Активности ловаца на смањењу популације шакала су веома значајна и за пољопривредна домаћинства која су често на мети овог дивљег пса. Ловци ће се окупити наредне недјеље, 28. јануара, на зборном мјесту на Сајмишту у 8 часова ујутро, а полазак у лов планиран је сат времена касније. „Планирано је да погон траје до 14 часова, када је на распореду дружење уз музику, храну и пиће, те томбола. За најуспјешније стријелце биће обезбијеђене и награде, а учешће по ловцу износи 25 марака. Прошлогодишња Шакалијада окупила је више од 700 учесника из цијеле БиХ, а ове године циљ нам окупити више од хиљаду“, кажу у ЛУ „Мотајица“.

Манифестацију су прошле године походили ловци из Словеније, на челу са Себастијаном Шорштаком, републичким инспектором за ловство у тој европској држави.

„И ове године имамо најављене госте из Словеније, што је велики плус за нашу манифестацију. Наравно, надамо се и очекујемо ловце из комшијских земаља Србије и Хрватске“, наводе из овог Ловачког удружења.

Животиње у домаћинствима честа мета

Ширење њихове популације на овим просторима је у експанзију што се може објаснити начином исхране ове врсте, која је стрвинар и вјешт предатор, што је чини јединственом и врло успјешном врстом у природи, због чега су ловачке акције веома значајне. Ловци са својим плијеном

Шакал је једна врста дивљег пса који води ноћни живот. Напуштена домаћинства, зарасле њиве и шикаре, за њих су идеални па неријетко залазе у насеља и наносе штете пољопривредницима. Чести су њихови напади на коке носиље, овце, куниће, псе и мачке у селима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана