Гусле се поново чују у Пребиловцима

ГС
Гусле се поново чују у Пребиловцима

ЧАПЉИНА- Звук гусала поново ће се чути 9. новембра у једном од најстрадалнијих села у Другом свјетском рату - Пребиловцима, захваљујући Удружењу "Гусле".

Биће ово прави празник за поштоваоце најстаријег српског инструмента па ће гусларско вече увеличати 100 година од оснивања  Дома културе "Свети краљ Милутин" у васкрслим Пребиловцима.

У част овог великог јубилеја наступиће најбољи гуслари Максим Војводић, Александар Таушан, Срђан Авдаловић,  Жељко Вукчевић, Никола Јекнић, Никола Кривокапић и Срђан Вукаловић.

Вече ће увеличати и етно појац Маша Војводић и водитељ Раде Црногорац.

"Неће то бити обично гусларско вече нити је на обичном мјесту. У светим Пребиловцима све је свето и освећено и наша пјесма је васкршњи тропар који ће се до неба чути и на небу одјекнути. Сто година од оснивања Дома културе у Пребиловцима прославићемо како доликује - уз гусле и анђеоски глас Маше Војводић. Гусле су симбол нашег васкрса и никад више неће нестати из Пребиловаца", казали су из Удружења "Гусле".

Колико интресовање већ влада за ово посебно вече најбоље потврђује податак да су из Храма Васкрсења Христовог најавили да ће гусларско вече биће одржано испред дома културе "Свети Краљ Милутин" (уколико временске прилике дозволе).

"Почели смо са припремама за велики догађај који је пред нама а испред дома проширен је и паркинг", рекли су из Храма.

Гусле су нераскидива везе српске историје, културе, традиције, обичаја и идентитета, али и подсјетник да, неке догађаје као оне из Пребиловаца никада не смијемо заборавити, пише SeeSrpska.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана