Гуму коју љето потроши, зима наплати

Јана Кезић
Гуму коју љето потроши, зима наплати

БАЊАЛУКА – Најчешћи разлог због којег грађани љети возе на зимским гумама лежи у економској рачуници. Возачима је циљ да уштеде и да не купују љетње гуме и возе на зимским пнеуматицима, а посљедице тога су вишеструке.

Каже то за „Глас Српске” вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић комантаришући то што су чак на половини возила прегледаних у оквиру кампање „Да ли возите технички исправно возило - провјерите 2022”, биле  зимске гуме.

Објаснио је да су зимске гуме направљене од мекшег материјала, који је прилагођен за ниже температуре, те истакао да се брже троше када се возе у љетним условима.

 - Самим тим онда имају и краћи вијек трајања. Осим тога, нешто је дужи зауставни пут са зимском гумом у љетним условима, него што је са љетњом - казао је Радовић, додајући да је према неким ауторима, при брзини од 100 километара на час, дужи заустави пут за 16 метара код зимске гуме, која се вози у љетном периоду. Свјестан је, како каже, да љетне гуме коштају, као и њихова замјена, али истиче да из безбједносних разлога није препоручено да се користе љети.

- Тако се гума брже потроши и када дође зима возачи остају без адекватног пнеуматика, што је највећи проблем. Када се све сагледа, праве уштеде нема - казао је Радовић.

Представник Ауто-мото савеза Српске Предраг Ликокур рекао је да су у кампањи, која се завршава данас, обављани прегледи возила на десетак контролних тачака.

- Фокус је био на пнеуматицима, амортизерима, свјетлосној сигнализацији, плинској инсталацији ако је возило посједује, кочионом уљу, пуњењу акумулатора - рекао је Ликокур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана