Гујону уручена захвалница за подршку Одбору за помоћ Космету

Срна
Гујону уручена захвалница за подршку Одбору за помоћ Космету

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је данас у Београду Плакету захвалницу овог одбора директору Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону Арну Гујону, због подршке коју ова управа при Министарству спољних послова Србије дуги низ година пружа Одбору.

Арлов је рекао да је у име Одбора, хуманитарне организације из Републике Српске, која је већ 15 година посвећена помоћи Косову и Метохији, дошао да се захвали Гујону и Управи, која већ дуги низ година помаже и велики пројекат Одбора „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Он је рекао новинарима у згради Министарства спољних послова, гдје је уручио Плакету, да је у оквиру овог пројекта у протеклих десет година, више од 5.500 дјеце са Косова и Метохије боравило код својих вршњака у Републици Српској, по седам дана, у 36 градова и општина Републике Српске.

-Ту су и просвјетни радници и дјеца и млади са потешкоћама у развоју из Удружења родитеља „Подржи ме“, за које смо изградили дневни центар. А ове године први пут су била српска дјеца са Баније и Глине - рекао је Арлов.

Он је додао да се Одбор једном скромном плакетом хтио захвалити на великој подршци која траје већ готово седам година, а нарочито Гујону, са чијим се добрим дјелима сретао по Косову и Метохије, и којем је као и њему (Арлову) забрањен улазак на Космет.

-Имамо тај проблем, али немамо проблем да помажемо наш српски народ - рекао је Арлов.

Он је додао да ће замолити Гујона да, ако је Управа у могућности, помогне Одбору у опремању дневног центра „Подржи ме - 9. јануар“, који је изграђен и за шта је утрошено више од 300.000 и у току је опремање.

Центар је намијењен, подсјетио је Арлов, за дјецу и младе са потешкоћама у развоју.

-Из Удружења родитеља „Подржи ме“, њих 165 има који би га користили као своју другу кућу. Центар има 114 метара квадратних. Планирамо ове године да га отворимо и да му дамо значај за који смо га и изградили - рекао је Арлов.

Гујон је рекао да му је драго што је као директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону примио захвалницу, због подршке коју управа дуги низ година пружа бањалучком Одбору за помоћ Косову и Метохији.

Он је додао да Одбор и Арлов раде изузетан посао готово 15 година, а то је, поред саме хуманитарне помоћи на Косову и Метохији, повезивање Срба са Косова и Метохије са Србима из Републике Српске.

-Сама чињеница да је више од 5.500 дјеце са Косова и Метохији боравило код породица у Републици Српској је веома импресивно. На тај начин се људи упознају, друже, стекну пријатељство - рекао је Гујон.

Он је додао да је улога Управе такође да приближи Србе гдје год да живе у региону, да осјете да припадају једном народу иако живе у различитим државама.

-То је битно, тако да ми је драго што је Управа препознала важност Одбора за помоћ Косову и Метохији. Биће ми драго да директно наставимо да подржавамо такве пројекте - рекао је Гујон.

Што се тиче помоћи у опремању центра „Подржи ме“, Гујон је рекао да ће Управа да погледа све пројекте које Арлов буде представио, па ће у зависности од приоритета Управе и врсте пројеката, комисија која се бави тиме одлучити.

-Сви пројекти који су до сада представљени, увек су били озбиљни и озбиљно смишљени, тако да верујем да је и овај пројекат такође квалитетан. Нама је битно да покажемо бригу државе Србије према свом народу у расејању и региону кроз суфинансирање пројеката удружења попут Одобра за помоћ Косову и Метохији - рекао је Гујон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана