Гујон: Друштвене мреже помогле у заштити имовине Срба у ФБиХ

Срна
Гујон: Друштвене мреже помогле у заштити имовине Срба у ФБиХ

БИЈЕЉИНА- Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је да су друштвене мреже средство, а не циљ и да је управо тим путем у оквиру кампање заштите имовине Срба у ФБиХ информација стигла до Срба широм свијета и потом отворено више од 10.000 предмета ради заштите те имовине.

"То значи да ће они сачувати своју имовину, а то је око 60.000 хектара српске земље у ФБиХ", рекао је Гујон у обраћању на онлајн 12. конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону о представљању културног насљеђа у дигиталном свијету.

Он је указао на то да данас људи све више читају и информишу се путем интернета и друштвених мрежа.

"За нас су друштвене од изузетне користи. Тешко је доћи до свакога у свету, али ту где имамо највећи домет и видимо највећи утицај и пренос информација су друштвене мреже. Тако смо покренули кампању ради заштите имовине Срба у ФБиХ гдје њих 400.000 располаже правом на имовину, а живе широм света. Питање је било како да дођемо до њих да их обавестимо? Онда смо покренули велику кампању на друштвеним мрежама", рекао је Гујон.

Он је навео да су у року од мјесец дана имали домет до 2,6 милиона људи који су видјели тај садржај.

Предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић указао је на опасности у дигиталном свијету у којем појединац може независно од институција и истраживања, историје и насљеђа направити праву пометњу, фалсификујући чињенице.

"На Косову и Метохији смо суочени са озбиљним фалсификатима управо у тој области. Не можете зауставити десетине и стотине оних који имају своју верзију историје и власништва културног наслеђа", рекао је Ракочевић.

Министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић рекао је да је јача повезаност заједнички кључни циљ.

Указујући на то да је онлајн доступност културног наљеђа феномен нове реалности, он је рекао да Србија предњачи у односу на многе државе и да је добро што су институције ушле у процес дигиталиције и омогућиле да се многи упознају са српском културом.

Дванаесту конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону о представљању културног насљеђа у дигиталном свијету организовало је Удружење новинара Србије уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

У оквиру програма скупа представљен је рад музеја на друштвеним мрежама, доступност и ширење културног садржаја у дигиталном окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана