Грујичић: Треба ширити позитивне приче о трансплантацији да би охрабрили донације

Танјуг
Foto: Танјуг

НОВИ САД - Министарка здравља Даница Грујичић рекла је данас на Интернационалном хируршком симпозијуму са темом “Трансплантација органа” у Новом Саду да је потребно разговарати и ширити позитивне приче људи чији су животи спасени трансплантацијом како би се више породица преминулих одлучило да да сагласност за донирање органа.

“Дешава се да некада породица неће да да сагласност. Посебно је важно да људи који имају нечији орган говоре о томе. Ви сте као медији изузетно значајни јер када се чује прича човека који чека орган, када се чује прича човека који је добио орган онда и народ потпуно другачије реагује”, рекла је Грујичић током симпозијума у организацији доктора Зорана Милошевића испред Клиничког центра Војводине, заједно са Интернационалним колеџом хирурга (ИЦС) и Академијом медицинских наука Српског лјекарског друштва уз подршку Министарства здравља Србије.

Говорећи о измјенама Закона о пресађивању људских органа који је у скупштинској процедури, Грујичић је нагласила да се допуне закона посебно односе на ткива и прије свега на рожњаче.

“Ми у овом тренутку, с обзиром на целу ситуацију која влада, када је трансплантација органа и ткива у питању у Србији, морамо да будемо врло опрезни. Још увек нисмо укинули потребу да када је пацијент или преминуо или у можданој смрти, што је такође смрт, да фамилија мора да да сагласност. Али је омогућено да се узимају рожњаче, и већ је кренула та трансплантација. Ја морам свим породицама преминулих, који се налазе или у мртвачницама или на судским обдукцијама или на патолошким обдукцијама, да се захвалим”, рекла је Грујичић.

Додала је да је већ велики број људи добио нове рожњаче и да сада помоћу њих далеко боље види. 

Грујичић је нагласила да се Србија најбоље показала када је у питању трансплантација срца. 

Грујичић је додала да уколико постоји системско решење, уколико се на вријеме добија нови орган, онда ће бити и мање оптерећење здравственог система када су дијализе у питању, а са друге стране људи ће раније долазити до органа.

“Значи неће доћи у ситуацију да здравље буде толико нарушено да операција буде ризична”, указала је Грујичић.

Она је навела да је на листама чекања за трансплантацију бубрега негдје око двадесетак пацијената и да када се покрене неки нови трансплантациони програм прво се ради на одраслима, па онда кад се лјекари увежбају на ред долазе дјеца. 

Грујичић је истакла и да у овом тренутку на КиМ раде све здравствене установе, иако је у претходном периоду у неким здравственим установама упадала тзв. косовска полиција и одузимала лијекове.

“Клиничко болнички центар Косовска Митровица ради, Грачаница ради, Пасјане раде, то су три болнице. Ради и Дом здравља у Штрпцу, иако су тамо упадали у апотеку. Ја се надам само да ће ипак хуманост победити и да ћемо доћи у ситуацију да бар здравствене установе могу да нормално функционишу”, рекла је Грујичић.

Према њеним ријечима, у току је реконструкција Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици.

“Ја кад сам била прошле године, они су завршавали део где треба да буде ангиосала и још један нови скенер. Ми се надамо да ћемо наћи начина да им донирамо опрему. Сви они пацијенти који не могу да буду доле збринути, они се транспортују од Новог Пазара преко Краљева, Крагујевца, Ниша до Београда”, рекла је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана