Грујичић: Бања Губер најважнији пројкеат за оживљавање општине

СРНА
Грујичић: Бања Губер најважнији пројкеат за оживљавање општине

СРЕБРЕНИЦА - Начелник општине Сребреница Младен Грујичић истакао је да је најважнији пројекат за оживљавање ове локалне заједнице и њен излазак из реда изразито неразвијених општина покретање Бање Губер са љековитом водом. Грујичић је на свечаној сједници Скупштине општине Сребреница, поводом Дана општине, изразио увјерење у препород ове локалне заједнице, као и у то да ће Влада Републике Српске у цјелости подржати и реализовати започету активност када је ријеч о бањи.

Он је најавио завршетак изградње градске гараже те почетак изградње спортске дворане са базеном у овој години, као и изградњу фискултурне сале у Поточарима. Грујичић је честитао становницима Сребренице Дан општине и захвалио добитницима признања за допринос развоју и афирмацији ове локалне заједнице.

Посебну захвалност Грујичић је изразио добровољним даваоцима крви који су јуче, поводом Дана општине, дали 33 дозе крви. Грујичић је подсјетио да су у прошлој години реализовани бројни пројекти изградње и реконструкције локалних и некатегорисаних путева и да је обухваћено укупно око 90 километара.

Као значајан садржај Грујичић је навео покретање рада скијалишта на Буковој глави те изградњу нове хале за проширење производње контејнера у "Економик групи", као и пријем 40 радница на обуку за рад у производњи конфекције. Он је посебно истакао значај пројекта наводњавања скеланског подручја средствима Владе Републике Српске.

Дан општине Сребреница обиљежен је данас свечаном сједницом Скупштине општине, на којој су уручене општинске награде и признања заслужним појединцима и колективима за развој и афирмацију ове локалне заједнице, те отварањем нове производне хале. На свечаној сједници прочитане су честитке предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, који су уз многе друге честитали Дан општине руководству и становницима општине Сребреница.

Највеће општинско признање Плакета са златним грбом општине Сребреница уручено је предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу за подршку овој општини, њен економски опоравак, иницирање и реализацију многих пројеката.

Међу овим пројектима посебно се истичу инфраструктурни, али и започети пројекат наводњавања пољопривредних површина на ширем подручју Скелана чија је вриједност 4,5 милиона КМ, као и покретање активности за рехабилитацију и оживљавање сребреничке Бање Губер. Вишковић је најавио значајнија улагања у оживљавање рада бање.

Одлуком Скупштине општине Плакета са сребрним грбом уручена је предсједнику Скупштине Кантона Сарајево Елведину Окерићу, а Плакета са бронзаним грбом "Електро-Бијељини". Окерић је рекао да је овај кантон прошле године издвојио три милиона КМ за повратак у Републику Српску, истакао добру сарадњу Бошњака и Срба и најавио наставак те подршке и у овој години.

Награде су уручене и другим добитницима општинских признања. Обиљежавању Дана општине и свечаној сједници присуствовао је и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић.

Након првих вишестраначких избора и пада југословенског социјализма у БиХ, прекинуто је обиљежавање 11. марта као Дана општине Сребреница, односно дана када је ово мјесто ослобођено од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату.

Од 1996. године сребреничка српска власт као Дан и славу општине прослављала је Покров Пресвете Богородице /14. октобра/ јер је то слава и овдашње истоимене цркве. Успостављањем двоетничке власти 1999. године, поново долази до прекида обиљежавања Дана општине.

Сазив Скупштине општине Сребреница 2002. године доноси одлуку да се као Дан општине обиљежава датум успостављања Дејтонског споразума.

Међутим, тадашњи одборници су грешком или незнањем за мјесец погријешили датум успостављања Дејтонског мира па су, умјесто 21. новембра, у одлуци навели да је ријеч о 21. децембру и тако се 12 година обиљежавао погрешан датум као Дан ове општине.

Одборници су у априлу 2014. године одлучили да отклоне грешку, пониште ранију и донесу нову одлуку којом су Даном општине Сребреница поново прогласили пријератни датум, 11. март, који се након 25 година прекида, поново почео обиљежавати у овом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана