Грубач: Два арбитражна поступка у вези са РиТЕ "Угљевик"

Срна
Грубач: Два арбитражна поступка у вези са РиТЕ "Угљевик"

ТРЕБИЊЕ - Извршни директор за правне послове у "Електропривреди Републике Српске" Борислав Грубач изјавио је да се против предузећа Рудник и Термоелектрана "Угљевик" воде два арбитражна поступка које је покренуло словеначко "Електрогосподарство".

Грубач је навео да је основ за покретање оба арбитражна поступка самоуправни споразум о удруживању рада и средстава ради изградње и кориштења Термоелектране Угљевик из 1989. године који су потписале организације удруженог рада "Електропривреда БиХ" и "Електрогосподарство" Словеније.

"Вриједност захтјева је првобитно била постављена на 1.359.645.000 КМ и он је покренут против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону", рекао је Грубач Срни.

Он је прецизрао да је у другом процесу, који је покренула словеначка компанија тужено предузеће РиТЕ "Угљевик" по истом чињеничном и правном основу.

Грубач каже да је покретањем тог поступка пред арбитражним трибуналом у Београду поступак пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону замрзнут до доношења коначне одлуке трибунала у Београду.

"Арбитражни трибунал у Београду је 13. јула 2020. године донио одлуку којом је одбио као неосноване захтјеве тужиоца који се односе на накнаде и враћање удружених средстава у РиТЕ `Угљевик`, а оцијенио основаним и донио пресуду којом је одлучио да је предузеће Рудник и Термоелектрана `Угљевик` у обавези да испоручује трећину електричне енергије на прагу Термоелектране док она ради по цијени и условима који ће бити предмет усаглашавања уговорних страна у наредном периоду", навео је Грубач.

Према његовим ријечима, тужилац је у овом предмету био опредијељен и допунио је тужбени захтјев на начин да је на име накнаде штете за период 2011-2021. година опредијелио тужбени захтјев у износу главнице од 80,1 милиона евра и 65,9 милиона евра на име затезне камате.

"Очекујемо ускоро доношење одлуке у којој ће суд одлучити о евентуалној штети и висини штете", рекао је Грубач.

Он је напоменуо да је Управа матичног предузећа заједно са Управом РиТЕ "Угљевик" и Владом Републике Српске разговарала о овој теми и већ су предузете активности о начину реализације и имплементације самоуправног споразума који предвиђа обавезу испоруке трећине електричне енергије по цијени која ће бити предмет договора, као и о потенцијалној штети, накнади штете о којој ће Суд заузети став.

"Једна од кључних ставки је да је одлука трибунала од 13. јула 2020. године заснована искључиво на разлозима уговорног права, односно одредаба овог самоуправног споразума о удруживању рада и средстава из 1989. године, а никако као чињеница да је постојала нека врста интервенција органа Републике Српске или БиХ", нагласио је Грубач.

Он је додао да ће то, према мишљењу консултаната "Електропривреде Републике Српске", имати позитивне реперкусије на поступак који је тренутно замрзнут код Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана