Грубач: Биће настављена примјена колективног уговора

Срна
Foto: ЕРС

ТРЕБИЊЕ - Извршни директор за организационо-правне послове "Електропривреде Републике Српске" Борислав Грубач изјавио је да је на данашњем састанку Управе матичног предузећа са Одбором Синдиката радника ЕРС-а једногласно постигнута сагласност о потписивању споразума којим је усаглашено да ће Колективни уговор и све његове одредбе бити примјењивани до јула идуће године.

"Једногласно је између послодавца и Синдиката постигнута сагласност о потписивању споразума. Тим споразумом Колективни уговор и све његове одредбе које су дефинисане анексом један и анексом два настављају да се примјењују најкасније до јула 2024, односно, уколико се раније успостави колективни уговор, онда до тог датума", рекао је Грубач новинарима.

Он је навео да су споразумом дефинисали да ће радне групе којима ће у дистрибутивним предузећима предсједавати Драган Чавић, а у производним Гордан Мишељић, са представницима синдикалних одбора које Синдикални одбор ЕРС-а делегира у наредном периоду, почевши од сутра, одржавати интензивне састанке с циљем анализе одредаба Колективног уговора.

"Најбитнији циљ свих тих састанака биће повећање цијене рада и успостављање новог колективног уговора", рекао је Грубач.

Он је навео да су послодавац и Синдикат сагласни да се у доброј мјери наставе преговори у вези са цијеном рада за 2024. годину у систему Мјешовитог холдинга ЕРС-а.

"Уколико ове радне групе доставе усаглашени приједлог до 31. јануара 2024. године, послодавац ће предузети разумне напоре да усаглашену цијену рада уобзири у модел обрачуна плате, почевши од 1. јануара идуће године", рекао је Грубач.

Он је додао да радне групе имају рок од 60 дана од данас да доставе усаглашени приједлог управи Матичног предузећа на основу чега ће се преговарати о наредним корацима.

"На данашњем састанку није било захвално лицитирати о било каквој цијени рада која треба да буде продукт преговора и анализа у наредних 60 дана, након чега ћемо опет одржати заједнички састанак на нивоу Одбора Синдиката ЕРС-а, координатора дистрибутивне и производне дјелатности и информисаћемо јавност", рекао је Грубач.

У Требињу је раније данас потписан споразум између послодавца и Одбора Синдиката ЕРС-а којим је усаглашено да се постојећи Колективни уговор примјењује до успостављања новог, а најкасније до 10. јула наредне године.

Предсједник Одбора Синдиката ЕРС-а Кораљка Ковачевић Марков изјавила је, након састанка са руководством ЕРС-а и протеста радника испред зграде "Електропривреде" због става да неће одустати од јединственог Колективног уговора, да је споразум између послодавца и Одбора Синдиката потписан на обострано задовољство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана