Грбић о одлагању нових правила за улазак ЕУ: Превозници могу да одахну, али...

Ведрана Кулага Симић
Грбић о одлагању нових правила за улазак ЕУ: Превозници могу да одахну, али...

БАЊАЛУКА - Да је, како је било најављено, нови систем уласка и изласка (ЕЕС) у ЕУ ступио на снагу у новембру, то би домаћим превозницима задало велику главобољу, а имајући у виду да је дошло до промјене и да та правила за сада неће заживјети, можемо да одахнемо, али не за стално.

Изјавио је то за „Глас Српске“ предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић након што је објелодањено да је Европска комисија донијела одлуку да одложи увођење система уласка и изласка (ЕЕС) на спољним границама Европске уније, који је требало да почне да ради 10. новембра.

- Биће одложено, али нико није рекао до када. На неки начин смо одахнули јер нећемо морати ићи да тражимо додатне папире, буквално као визе да би продужили боравак у ЕУ или ушли у Унију. Тако да су ове најновије информације свакако одушак и добре вијести за превознике – рекао је Грбић.

Имао је и шта да поручи надлежнима у БиХ.

- Ово им је и прилика и обавеза да додатно притисну званични Брисел да у периоду до примјене овог система излобирају да домаћи превозници у друмском саобраћају буду изузети из правила – закључио је Грбић.

ЕЕС је представљен као систем уласка/изласка за регистрацију држављана изван ЕУ који путују у сврху краћег боравка сваки пут када пређу границу било које од земаља чланица.

Под такозваним краћим боравком подразумјева се онај краћи од 90 дана унутар било којег периода од 180 дана и тако ће бити подешен ЕЕС, а управо то би, према тврдњама упућених, могло да изазове проблеме у организацији посла возачима из БиХ те цијеле регије која је за сада изван Уније.

Савјет министара је, наиме, крајем јуна задужио ресоре безбједности и иностраних послова да са надлежним тијелима ЕУ предузму активности у циљу изузимања возача из БиХ из ограничења боравка на територију ЕУ које је, у суштини, и до сада важило, али се гледало кроз прсте.

Рјешавање овог отвореног питања је, поручено је раније из Савјета министара, важно је за цијелу регију, па тако и за БиХ која око 72 одсто робне размјене има с државама ЕУ, уз заступљеност међународног друмског превоза са више од 90 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана