Граонић: Сутра обиљежавање страдања Срба у хрватском "Бљеску"

Srna
Foto: srna

БАЊАЛУКА- У Градишци ће сутра бити обиљежено 27 година од егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској акцији "Бљесак", у којој су погинула 263 лица српске националности, од којих 107 цивила међу којима 43 жене и 12 дјеце, изјавио је помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић.

Граонић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да су хрватске снаге 1. маја 1995. године извршиле агресију на територију западне Славоније која је била под заштитом УН, те извршиле етничко чишћење Срба са овог простора које је започела Независна Држава Хрватска /НДХ/.

"Хрватска авијација вршила је гранатирање избјегличких колона и на простору Градишке при чему је страдало 14 лица од којих 11 цивила", нагласио је Граонић.

Он је рекао да су хрватске снаге у овој акцији заробиле 1.400 припадника Српске војске Крајине, који су осуђени на дугогодишње казне затвора, од којих су многи завршили и били мучени у злогласној сплитској "Лори".

Граонић је подсјетио да је српска имовина у западној Славонији спаљена, уништена и опљачкана, а Тужилаштво Хашког трибунала није подигло оптужницу за овај злочин, нити је Савјет безбједности УН казнио Хрватску због агресије јер је западна Славонија била под заштитом УН и Унпрофора.

Он је навео да програм обиљежавања почиње у 10.30 часова служењем парастоса код новоизграђеног споменика стрдалим Србима у западној Славонији, у 10.45 часова је полагање вијенаца и цвијећа, а у 11.00 часова обраћање званичника.

Граонић је рекао да ће обиљежавању ових догађаја присуствовати највиши званичници Републике Српске, представника општина и градова, Трећег пјешадијског пука, Удружења протјераних Срба из западне Славоније. Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана