Граничном прелазу у Броду ново рухо

Ведрана Кулага Симић
Граничном прелазу у Броду ново рухо

САРАЈЕВО - БиХ према свим анализама има проблема на добром дијелу граничних прелаза, али би ситуација могла да буде поправљена на појединим адресама, међу којима је и Брод.

Савјет министара БиХ на посљедњој сједници усвојио је неколико одлука које су тичу вишегодишњих пројеката за изградњу и модернизацију граничних прелаза, а поједине су и измијењене због поскупљења материјала.

Министри су, наиме, донијели одлуку о одобравању вишегодишњег пројекта “Изградња граничних прелаза Клобук и Зупци” процијењене вриједности 5,5 милиона КМ, коју је предложила Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Ријеч је о вишегодишњем пројекту који ће, како је потврђено након сједнице, бити финансиран из буџета институција БиХ на годишњем нивоу и то за 2023. годину два милиона КМ, а у наредној је планирано 3,5 милиона.

- Споразумом и пратећим анексима које су раније закључиле БиХ и Црна Гора Клобук и Зупци су двије од четири локације одређене за заједничке граничне прелазе за међународни путнички и робни промет. Реализација овога пројекта омогућиће поједностављење граничних контрола те бржи проток људи и робе између те двије сусједне земље - поручено је из Савјета министара.

На приједлог УИО усвојен је и измијењени акт о одобравању вишегодишњег пројекта за 2023. и 2024. годину који се односи на изградњу и опремање граничног прелаза Осоје на југу према Хрватској, којим се за 650.000 марака повећава износ за реализацију овога пројекта.

- Умјесто раније одобрена 5,2 милиона сада је одобрено 5,8 милиона КМ, а средства у износу 650.000 биће обезбијеђена из буџета Управе за индиректно опорезивање БиХ - објелодањено је након сједнице.

Једна од одлука односи се и на вишегодишњи пројекат “Изградња граничних прелаза Чепикуће и Брод”, процијењене вриједности два милиона КМ. Новац ће бити обезбијеђен из буџета институција у овој и наредној години.

- За изградњу тих прелаза планирани су износи од по милион. Изградњом инфраструктуре на та два међународна прелаза према Хрватској биће обезбијеђени оптимални услови за рад запослених царинских, полицијских и осталих контролних служби, што ће омогућити убрзан проток робе и путника те скратити вријеме задржавања на граници - увјеравају из Савјета.

То мишљење дијели и први човјек Брода Зоран Видић. За “Глас” је изјавио да Брод и сви предуго чекају на тај пројекат.

- Уређењем граничног прелаза биће омогућен бржи прелазак и олакшана прекогранична сарадња са Славонским Бродом, али и комплетном Бродско-посавском жупанијом. Надам се и да је динамика планова и радова такође утврђена да би све било што прије завршено на терену - рекао је Видић.

Министри су, према наводима из саопштења, донијели Одлуку о одобравању пројекта “Обезбјеђивање предуслова за изградњу граничних прелаза за погранични промет чија ће изградња бити финансирана из ИПА фондова”.

Аеродром

Министри су на посљедњој сједници подржали и измијењену одлуку која се односи на изградњу и опремање објекта за смјештај запослених Управе за индиректно опорезивање и Граничне полиције на аеродрому у Бањалуци.

- Одобрено је додатних 650.000 КМ због значајног раста цијена грађевинског материјала и услуга, због чега је укупна вриједност овог пројекта порасла на 3.650.000 - речено је у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана