Гранична полиција БиХ од ЕУ добила опрему вриједну 430.000 КМ

Srna
Гранична полиција БиХ од ЕУ добила опрему вриједну 430.000 КМ

САРАЈЕВО- Европска унија донирала је данас Граничној полицији опрему вриједну више од 430.000 КМ како би побољшала своју мобилност. Ријеч је о пет специјализованих приколица за возила са мобилним кућицама за вишедневни боравак службених паса, 70 двогледа, 25 термовизијских камера, 30 ручних уређаја за ноћно осматрање, једно теренско возило и службено пловило плитког газа.

ЕУ донацијама већим од 430.000 евра и 47.000 евра, наставља да подржава Граничну полицију БиХ и МУП Западнохерцеговачког кантона /ЗХК/, саопштено је из Међународне организације за миграције у БиХ /ИОМ/. Кантоналном МУП-у ће сутра бити донирани комби и термовизијска камера, вриједности око 47.000 евра.

Опрему Граничној полицији БиХ данас је уручио шеф Секције операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације ЕУ у БиХ Николас Бизел, у присуству замјеника шефа Мисије ИОМ-а у БиХ Бланке Пикарел. Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да су припадници Граничне полиције суочени са повећаним нивоом ризика у обављању својих дужности, прво због мигрантске кризе, недостатка људства и материјално-техничких средстава.

Он је захвалио ИОМ-у и ЕУ на континуираној подршци и што су препознали важност јачања капацитета Граничне полиције БиХ. Из ИОМ-а су навели да је захваљујући помоћи ЕУ омогућен рад привремених прихватних центара у БиХ, укључујући недавно отворени привремени прихватни центар "Липа". Кроз фондове ЕУ, мигрантима који бораве у БиХ пружају се основне услуге смјештаја, хране и воде, санитарни услови, одјећа и психолошко савјетовање, те приступ образовању и здравственим услугама.

Донирана средства се користе и за набавку опреме и пружање стручне подршке Министарству безбједности БиХ, Служби за послове са странцима БиХ, Граничној полицији и Сектору за азил БиХ, Агенцији за истраге и заштиту, Полицији Унско-санског кантона и другим агенцијама и институцијама у БиХ. Средства за пројекат "ЕУ подршка управљању миграцијама и границом у БиХ" обезбијеђена су кроз посебну мјеру Инструмента за претприступну помоћ /ИПА/. Пројекат реализује ИОМ у партнерству са УНХЦР-ом, УНИЦЕФ-ом, УНФПА-ом и Данским вијећем за избјеглице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана