"Граница постоји" на Црвеном Брду: Одавде не идемо

ГС
"Граница постоји" на Црвеном Брду: Одавде не идемо
Foto: Срна | "Граница постоји" на Црвеном Брду: Одавде не идемо

УГЉЕВИК – Више од 2.800 грађана је мирном шетњом, са локације Црвено брдо према ентитетској граници између општина Угљевик и Теочак, обиљежило скуп подршке институцијама Републике Српске под слоганом "Граница постоји".

Међу окупљеним грађанима на локацији Црвено брдо били су и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, генерални секретар предсједника Српске Јелена Пајић Баштинац, као и вршилац дужности директора "Службеног гласника" Милош Лукић.

Неки од учесника носили су заставе са српским тробојкама и велику заставу са ликом предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да се зна докле је Република Српска и шта је зацртано Дејтонским споразумом, те поручио да "граница постоји".

- Оно што морају знати у Сарајеву и Кристијан Шмит, Република Српска припада српском народу. То је наше и одавде не идемо - изјавио је Митровић.

 

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Мирослав Миловановић поручио је да је данашње окупљање грађана на Црвеном брду на међуентитетској гранци између општина Угљевик и Теочак начин да се каже "не" политичком Сарајеву и Кристијану Шмиту.

- Ово је наша подршка предсједнику Републике Српске Милораду Додику против којег се води политички процес. Граница између Републике Српске и ФБиХ Дејтонским споразумом успостављена је и представља реалност, и грађани Републике Српске инсистирају на њеном јасном и видљивом постојању. Ми од тога нећемо одустати, као ни од имовине Републике Срспке - истакао је Миловановић.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Угљевик Милутин Тасовац рекао је да граница постоји и да то поручују и грађани Угљевика и околних мјеста.

- А још боље знамо гдје је граница трпљења у односу на нападе на Српску који долазе из дијела међународне заједнице и политичког Сарајева. Ми смо одлучни да бранимо Републику Српску и њене институције - предсједника Српске, предсједнике Народне скупштине и Владе Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ. Не желимо никоме зло, ми желимо мир, али знамо шта је достојанство и свако онај који намјеру да нестане Српска мора то да зна - поручио је Тасовац.

Скупови "Граница постоји" претходно су одржани у Љубињу, Језеру, Новом Горажду, Пелагићеву, Добоју, у општини Источни Стари Град, Рибнику, Фочи, Оштрој Луци, Власеници, Источном Новом Сарајеву, Лопарама и Невесињу.

 Окупљања народа почела су 1. септембра након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило скуп испред правосудних институција у овом граду, чија је намјера била да се изрази незадовољство због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Српске Милоша Лукића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана