Граду враћена имовина од "Бенконс-Босне" у Шеварлијама

Срна
Граду враћена имовина од "Бенконс-Босне" у Шеварлијама

ДОБОЈ - Град Добој поново је уписан као власник над земљиштем у Шеварлијама након што азербејџанска фирма "Бенконс-Босна" није у уговореном року изградила фабрику за прераду воћа и поврћа, речено је Срни у добојској Градској управи

Ријеч је о површини од 102.256 метара квадратних, за чије враћање у власништво града је градоначелник Добоја Борис Јеринић 17. августа 2020. године поднио захтјев Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/.

Из Градске управе наводе да је РУГИПП, рјешавајући у поступку својом првостепеном одлуком 8. јуна 2021. године, наведену некретнину уписао као власништво града на основу нотарског уговора којим је предвиђено да се, уколико "Бенконс-Босна" у року од 24 мјесеца не изгради фабрику, уговор сматра раскинутим.

На наведено рјешење фирма "Бенконс-Босна" је изјавила жалбу 26. јуна 2021. године, коју је 1. априла 2022. године РУГИПП одбио и потврдио првостепено рјешење којим је граду Добоју враћено власништво над земљиштем у Шеварлијама, а на које је ово предузеће поднијело управну тужбу код Окружног суда у Добоју.

"Поменути управни спор је окончан пред Окружним судом у Добоју пресудом од 3. октобра 2022. године, којом је у цјелости одбијена тужба Бенконс-Босна", навели су из Градске управе. У добојском насељу Шеварлије 26. јуна 2014. године положен је камен темељац за изградњу фабрике за прераду воћа и поврћа "Босанка", у коју је било предвиђено да азербејџанско предузеће "Бенконс-Босна" за реализацију прве етапе изградње уложи 40.000.000 евра.

Изградња ове фабрике означена је као почетак реализације "Пројекта повјерења", који се реализује уз подршку Владе Азербејџана и УН, уз помоћ средстава приватне азербејџанске компаније "Бенконс група".

На церемонији су учествовали тадашњи потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, министар саобраћаја и комуникација у Савјету министара Дамир Хаџић, резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасјев, високи представник у БиХ Валентин Инцко, те амбасадор Азербејџана у БиХ Елдар Хасанов

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана