Градско гробље Бањалука се огласило о случају "Сара"

ГС
Градско гробље Бањалука се огласило о случају "Сара"

БАЊАЛУКА - Градско гробље Бањалука, саопштило је, поводом документарног филма “Гдје је Сара”, да је беба, за којом трагају родитељи, сахрањена на локацији Побрђе.

-Дана 11. септембра 2018. године из Универзитетског клинички центар Републике Српске, преузети су посмртни остаци женског новорођенчета са ознаком “Ђилас ХЖ”, а тијело је преузето на основу Спроводнице леша - Упутнице за обдукцију, Завода за патологију Бањалука, Клинике за дјечије болести  УКЦ-а е Српске и Потврде о преузиману покојника УКЦ-а, Завода за клиничку патологију. Из наведених докумената је видљиво да је датум смрти 8. септембар 2018. године, а да је обдукција извршена 10. септембра 2018. године - наводи се у саопштењу Градског гробља Бањалука.

Како додају, након довожења тијела у мртвачницу Градско гробље по основу наведенога није било контактирано од стране породице, односно било које надлежне институције, те је извршена сахрана 8. октобра 2018. на Градском гробљу - локација Побрђе.

-Овом приликом изражавамо саучешће у тешкој ситуацији у којој се налази породица преминуле и спремност на сваку врсту сарадње са породицом и надлежним институцијама у циљу разрешења свих отворених питања - саопштили су из Градског гробља, преносе “Независне новине”.

Градско гробље Бањалука наводи и да су уговором о пословно - техничко сарадњи закљученим са Универзитетским клиничким центром Републике Српске (корисник услуга) дефинисане услуге преузимања, превоза и чувања у мртвачници посмртних остатака умрлих лица.

-Преузимање посмртних остатака, односно преминулих лица врши се на основу документације издате од стране корисника услуга те запослени у Градском гробљу нису у могућности вршити идентификацију приликом преузимања тијела. Након утврђене смрти, посмртни остаци се превозе на гробље и до сахране чувају се у просторијама мртвачнице. Сахрани посмртних остатака преминулих лица обично претходи идентификација од стране сродника преминулих лица која се евидентира на прописаном обрасцу у Градском гробљу - наводе из Градског гробља.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука формирало је предмет у вези са свим тврдњама и радњама које су објављене у документарном филму “Гдје је Сара?”, а који је урадио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Претходно је на порталу ЦИН-а објављен документарац о смрти кћеркице Бањалучана Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, а у коме су говорили кроз шта су све прошли од тренутка сазнања да је Александра трудна, њеног порођаја, сазнања да је беба преминула, те дугогодишње борбе да сазнају све околности које су услиједиле након тога: сахрана дјетета, ексхумација посмртних остатака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана