Градоначелник Краљева примио делегацију Републике Српске

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Градоначелник Краљева Предраг Терзић истакао је током пријема за делегацију Републике Српске у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији” да је сарадња са Републиком Српском веома добра и да очекује да ће у наредним годинама бити још боља.

Терзић је рекао да Краљево има пријатељске односе са Новим Гораждем, који сежу још из периода бивше Југославије, као и лијепе односе са општином Рудо, али и са Требињем, те нагласио изузетан патриотизам и гостољубивост народа у Републици Српској.

“Када одемо тамо свуда смо лепо дочекани и осетимо братске односе. Кад год се сретнемо то буде пријатељски, братски и ја верујем да ће то тако да буде и у будућности док постојимо на овај начин”, рекао је Терзић.

Јасна Марковић, директор Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” у Краљеву, гђе ће установи вечерас у оквиру “Дана Српске у Србији” бити одржана два предавања, рекла је да овакви сусрети завређују велику пажњу.

“Захваљујем се што сте наши гости. Наш задатак је да негујемо традицију, културу, идентитет, језик и писмо, али је наш задатак, такође, и да продубљујемо ту сарадњу на разним основама. Култура је веома плодно тло за тако нешто и сматрам да је ово прилика да разменимо искуства, знања и да направимо неке заједничке пројекте које можемо да реализујемо”, рекла је Марковићева.

Она је истакла да Краљевачка библиотека, која је матична библиотека за Рашки округ, већ има успостављен контакт са библиотеком у Требињу, као и да постоји широк дијапазон могућности за сарадњу у разним областима.

Професор Александар Милановић, који ће одржати предавање о теми “Повеља бана Кулина као најстарији споменик српског народног језика и симбол српске културе”, рекао је да ће он и историчар ЛЈубодраг Ристић који ће имати предавање о Друштву “Свети Сава”, вечерас говорити о стварима које обједињују српски народ.

“Као историчар језика пожелео сам да говорим о Повељи Кулина бана, која се у последње време доста политизује, нарочито на простору Федерације БиХ, и да присутнима кажем зашто је то симбол српске културе, језика и историје и да не потпадају под врсту медијских импулса који стижу и покушавају да на основу таквих споменика, који су несумњиво споменици српске историје, граде неку нову нацију и државу”, рекао је Милановић.

Пријему код градоначелника Краљева присуствовали су и предсједник Друштва “Свети Сава” Љубодраг Ристић, сарадник у Представништву Републике Српске у Србији Ана ЛЈутић, помоћник градоначелника за културу Милош Милишић, као и режисер Александар Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана