Градоначелник Бијељине повриједио Закон о локалној самоуправи

srna
Foto: arhiva

Уставни суд Републике Српске утврдио је данас да Правилник о расподјели средстава за спорт и физичку културу Града Бијељина није у сагласности са Уставом и Законом о локалној самоуправи.

Неуставност наведеног акта очитује се у томе што је градоначелник Бијељине његовим доношењем изашао из оквира својих уставних и законских овлашћења.

Тиме је, саопштено је из Уставног суда, повриједио релевантну одредбу Закона о локалној самоуправи и уставно начело законитости аката, што овај нормативни акт у цјелини чини неуставним са формално-правног аспекта.

Уставни суд је на данашњој сједници такође утврдио да члан 15 Правилника о вршењу техничког прегледа уређаја и технологија за приређивање игара на срећу није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о играма на срећу.

Оспореним чланом одређени су износи трошкова техничког прегледа терминала, технологија и уређаја које сноси приређивач игара на срећу.

Имајући у виду да релевантна законска одредба, која је послужила као правни основ за доношење оспореног правилника, не садржи овлашћење за овакво нормирање, Уставни суд је оцијенио да је министар финансија, као доносилац акта, таквим нормирањем изашао из прописаног законског, а тиме и уставног оквира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана