Грађевинци траже измјене тендера: Захтјеви из Привредне коморе Српске због поскупљења

ГС
Foto: agencije

Због константног повећања цијена репроматеријала на светском тржишту, грађевинска предузећа из Српске суочила су се са бројним проблемима и траже да се у тендерима уграђује одредба о промјењивости цијена.

Наиме, предузећа из ове области која су се пријавила на јавне позиве, односно тендере за извођење радова, конкурисала су према цијенама материјала која су у том моменту била актуелна на тржишту.

– Цијене грађевинског репроматеријала расту скоро свакодневно, а већи број пројеката није реализован одмах након потписивања уговора, већ је рок извршења радова пролонгиран из различитих, објективних разлога (жалби на тендере, промјене документације…), због чега привредници нису у могућности реализовати преузети посао по раније уговореној цијени – објашњавају у Привредној комори Републике Српске.

Подсјећају да се, када су питању грађевински радови које финансира неко јавно предузеће, локална самоуправа, Репубика Српска или институције БиХ, спроводе конкурси (тендери) за избор најповољнијих извођача у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

У овом закону, између осталог, стоји да се цијена наведена у најповољнијој понуди, као и услови утврђени у тендерској документацији, не могу мијењати, осим изузетно, ако то није наведено одредбом о промјењивости цијена у тендерској документацији, када се и та одредба уноси у уговор о јавној набавци.

– Да би избјегли проблеме са којима се привредници суочавају, потребно је да уговорни органи у наредном периоду обавезно уносе одредбу о промјењивости цијена и то према правилима дефинисаним у Глави XИИИ Закона о облигационим односима. Као доказ те промјене потребно је користити званичне податке Републичког завода за статистику, као што је случај када се расписују тендери за набавку нафте и нафтних деривата и на тај начин омогућити наставак инвестиција – предлажу у Привредној комори Републике Српске.


Напомињу да су међусобна права и обавезе учесника у грађењу у Републици Српској дефинисани управо Законом о облигационим односима, који даје могућност повећања уговорене цијене у зависности од повећања цијене елемената.

– Кад су у питању уговори између субјеката који не подлијежу Закону о јавним набавкама БиХ, а то су, најчешће, уговори између приватних домаћих или страних инвститора и извођача одређене фазе грађевинских радова, поступак за промјене цијена је у потпуности дефинисан члановима Закона о облигационим односима – наводе у Привредној комори РС.

Такође, привредници траже да надлежни органи, по овом принципу, пронађу рјешење за већ потписане уговоре, како би одблокирали инвестиције. – У супротном, овакво стање доводи до заустављања инвестиција и угрожавања опстанка привредних друштава из области грађевинарства – тврде у Привредној комори РС, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана