Грађански активизам жена допринио њихивом бољем положају

Srna
Foto: Srna

БИЈЕЉИНА - На данашњем округлом столу чланица Фондације "Лара" у Бијељини указано је на бонитете које је друштво у посљедњих 20 и више година добило захваљујући женском грађанском активизму, на хуманији однос међу људима и на унапређење женских права, рекла је активисткиња ове фондације Љиља Лукић.

Она је истакла да је задатак свих, како појединаца, тако и невладиних организација, да унапређују и што више говоре о женским правима.

"Стиче се утисак да нам је захваљујући томе друштво постало хуманије, али, нажалост, још смо далеко од тога да можемо да кажемо да смо друштво једнаких могућности, те ћемо наравно наставити да радимо на томе", навела је Лукићева.

Рамиза Бугаљевић из Удружења жена "Јања" рекла је новинарима да друштво мора учини све како би се жене финансијски и психички ојачале, те да Фондација "Лара" интензивно ради на томе.

Извршни директор Удружења жена са инвалидитетом "Импулс" из Бијељине Тања Милинковић рекла је да је организовање округлог стола попут данашњег веома важно за све грађане.

"С обзиром на то да сам жена са инвалидитетом и да заступам њихова права, могу рећи да без грађанског активизма, особе са инвалидитетом не би данас биле третиране на начин да се инвалидност посматра са аспекта људских права. Грађански активизам је нужна потреба сваког човјека", рекла је Милинковићева.

Он је нагласила да је грађанским активизмом добила много - слободу дјеловања за себе лично, али и за особе са инвалидитетом.

Милинковићева је додала да Удружење има одличне односе са Фондацијом "Лара", која је пружала помоћ и у најтежим ситуацијама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана