Грађани упозорени на "Нигериjске преваре" путем интернета

srna
Foto: arhiva

САРАЈЕВО - Федерална управа полиције /ФУП/ упозорила је грађане на све учесталије преваре путем интернета познате као "Нигеријске преваре", које се врше путем мејла, друштвених мрежа и других комуникационих онлајн канала.

У посљедњим случајевима "Нигеријских превара", са којима је упозната Федерална управа полиције, радило се о тзв. "љубавним преварама", а извршење овог кривичног дјела је усмјерено према усамљенима појединцима или онима који траже љубав, саопштено је из ФУП-а.

На различитим друштвеним мрежама и страницама за упознавање преваранти су креирали лажне профиле како би у своју мрежу намамили усамљене жене и мушкарце.

Након што пажљиво одаберу профил жртве, упознавајући одређене детаље о том лицу, попут података о пријатељима, интересовањима и статусу, започињу комуникацију, чији је циљ допријети до емоције и на тај начин придобити та лица за остваривање новчане користи.

Комуникација траје све до тренутка када преваранти предложе слање пакета на вашу адресу тражећи личне податке. Преваранти обично користе службена документа приликом сваког од наведених захтјева.

Уколико жртва пристане, почињу захтјеви за разним новчаним трансакцијама које се на почетку тичу трансфера поменутог пакета, али временом постају пријетње и уцјене жртве, која с циљем "рјешавања проблема" уплаћује додатне новчане износе.

"Позивамо грађане да не насједају на овај вид превара, чији је циљ емотивно искориштавање лица и њихову лаковјерност", истиче полиције.

Федерална управа полиције указала је на потребу повећања нивоа информационе безбједности корисника интернета у БиХ и подизања свијести о актуелним трендовима када је у питању рачунарски криминал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана