Грађани не жале паре за јелку и украсе

Јана Кезић
Грађани не жале паре за јелку и украсе

БАЊАЛУКА - Да становници БиХ не жале паре за празнични угођај потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима се увоз новогодишњих украса мјери милионима марака.

Према подацима УИО, током прошле године на домаће тржиште стигло је више од 400.000 килограма празничних, карневалских и других производа за разоноду, укључујући и мађионичарске варке, укупне вриједности око 6,2 милиона марака.

Највише их је увезено из Кине и то чак више од 332.000 килограма, за шта је издвојено 5,2 милиона марака. Осим кинеских, на тржишту БиХ нашли су се и украси из Италије, Србије, Турске, Хрватске и Пољске, али и из Марока, Колумбије и Израела.

Према подацима УИО у 2020. години на тржиште БиХ увезено је скоро  360.000 килограма тих производа у вриједности око 3,7 милиона марака, такође највише из Кине.

У тржном центру “Верно” у Бањалуци кажу да је протеклог мјесеца владало велико интересовање људи за куповину новогодишњих украса.

- Већина грађана већ почетком децембра креће да купују украсе, а неки чак и раније, јер се на тај начин лагано припремају за све празнике који слиједе - рекли су у овој продавници и додали да су најтраженије биле јелке и новогодишње куглице.

Да је интересовање за новогодишње украсе пред  празнике било велико потврђују и у “Корт”маркетима.

- Грађани су куповали разне декорације, а цијене су различите и зависе од артикала - поручили су из овог маркета.

Из удружења за заштиту потрошача истичу да од појаве вируса корона људи више времена проводе код куће, те не жале новац да себи створе прави празнични угођај.

- Становници су раније више новца издвајали да отпутују негдје, а с обзиром на пандемију и затворене границе већина је остала код куће за празнике, а новац су усмјерили у украшавање дома - рекао је за “Глас” предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић.

Извршна директорица Удружење грађана “Оаза” Требиње Недељка Нешка Илић каже да су људи током 2020. користили оне украсе које су имали док су, како се ситуација са пандемијом смиривала, постали мање опрезни у вези са трошењем новца те су многи у новогодишњој еуфорији одлучили да себи приуште и оно што им, како каже, можда није толико неопходно.

Опрезност

С обзиром на то да је велики број ових производа увезен из Кине, из удружења за заштиту потрошача упозоравају грађане да буду веома опрезни.

- Постоје многе лампице и уређаји који су поприлично небезбједни. Код нас је из продаје повучен већи дио лампица за које је утврђено да могу изазвати пожар или може доћи до струјног удара. О томе заиста треба водити рачуна - рекао је Јован Василић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана