Градилиште аутопута у БиХ пет мјесеци стоји пусто

ГС
Foto: Агенције

ЗЕНИЦА - И док на југу и према сјеверу Босне и Херцеговине градња аутопута који је дио европског коридора напредује, дионица Врандук – Понирак код Зенице још није завршена, а радови нису настављени ни послије пет мјесеци.

Подсјећамо, уговор о изградњи дионице Поприкуше – Зеница сјевер (Доња Грачаница), чија је поддионица Врандук – Понирак, потписан је 15. маја 2019. године. За извођача радова изабран је конзорцијум Азвирт Л.Л.Ц (Азербејџан) и Херинг Широки Бријег.

Вриједност уговора за изградњу поддионице Врандук – Понирак првобитно је износила 76.592.799 евра с ПДВ-ом, а средства су осигурана путем ОПЕЦ-овог Фонда за међународни развој (ОФИД). Међутим, у априлу прошле године за поддионицу Врандук – Понирак затражено је додатно задужење од 25 милиона евра, и то код досадашњег кредитора ОФИД-а.

Након тога, 22. августа радови су конзервирани, машине повучене с градилишта док се не заврши истрага надлежних органа о томе како је дошло до енормног повећања утрошка милиона евра на овој дионици.

Упркос томе што су радови стопирани, ЈП Аутоцесте ФБиХ, према одлуци Одбора за рјешавање спорова, мора платити 11 милиона марака иако радова нема ни на видику.

Спор против Аутоцеста ФБиХ је покренула азербејџанска компанија Азвирт као главни извођач радова на дионици Врандук – Понирак. Одбор за рјешавање спорова је процијенио да су трошкови нарасли на 11 милиона марака, а, какогод, платиће се из џепа грађана!

Репортери "Дневног аваза" посјетили су ово пусто градилиште. Изгледа још сабласније него у септембру прошле године, док је још понека машина и била. Све је празно без иједног радника, пишу Независне.

У међувремену, изградња ове дионице је под лупом истражитеља Федералне управе полиције (ФУП), а након што је у Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона пристигла кривична пријава о наводним незаконитостима у изградњи. Ради се о радњама бивше Управе Аутоцеста ФБиХ предвођене Елмедином Володером.

"Трошкови на овој дионици на дан 31. децембар 2022. године за реализацију пројекта износили су 73.804.435 еура, а урађено је готово 2,5 од укупних 5,3 километра. Дешавају се измјене на пројектима због неадекватног првобитног пројектирања, што изискује додатна задужења, а што за посљедицу има ескалирање трошкова и пробијање рокова изградње", наведено је, између осталог, у извјештају Уреда за ревизију институција ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана