Град Приједор основао комисију за поступак додјеле и престанка статуса удружења од општег интереса

Срна
Град Приједор основао комисију за поступак додјеле и престанка статуса удружења од општег интереса

ПРИЈЕДОР- Град Приједора добио је Комисију за поступак додјеле и престанак статуса удружења од општег интереса за град. Чине је три представника Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора и два члана са листе стручњака коју је сачинила Скупштина града.

Задатак комисије је да спроводи поступке у складу са Одлуком о поступку за додјелу и престанак статуса удружења од општег интереса за град Приједор коју је Скупштина града Приједора донијела крајем априла.

Удружење може стећи овај статус ако дјелује у областима здравства, науке, социјалне и заштите околине, цивилног друштва, борачко-инвалидске заштите, људских и права мањина, помоћи сиромашним, социјално угроженим, инвалидима, дјеци и старијим лицима, културе, толеранције, аматерских спортова, вјерских слобода, помоћи у елементарним непогодама, заштите потрошача и другим областима од општег интереса за град.

Статус утврђује Скупштина града на приједлог градоначелника, а по основу историјског, културолошког, мултиетничког, територијалног и социјално-хуманитарног принципа, након спроведеног јавног конкурса који расписује градоначелник сваке четири године.

Удружења којима се утврди статус општег интереса могу остварити подршку града у суфинансирању активности утврђених годишњим програмом рада, у складу са могућностима буџета, и адекватну помоћ у обезбјеђивању других материјалних услова за рад и активности удружења.

Градоначелник одлуком утврђује висину средстава за суфинансирање рада удружења од општег интереса, а код утврђивања износ узимају се у обзир програм рада и активности удружења за годину за коју се додјељују средства, као и начин кориштења средстава додијељених из буџета града у претходном периоду.

Удружењу престаје статус од општег интереса по сопственом захтјеву, брисањем удружења из судског регистра, нереализоавњем активности и неподношењем извјештаја и нарушавањем критеријума по основу којих је утврђен статус општег интереса. Одлуку о престанку статуса од општег интереса доноси Скупштина града на приједлог градоначелника, а на основу иницијативе Одјељења за друштвене дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана