Град и фондација "Мозаик" потписали четворогодишњи меморандум

СРНА
Град и фондација "Мозаик" потписали четворогодишњи меморандум

ДОБОЈ- Представници Града Добоја и Фондације "Мозаик" потписали су данас четворогодишњи меморандум о сарадњи којим је дефинисана финансијска подршка од укупно 97.600 КМ за пројекте младих и њихове микробизнисе.

Та подршка биће реализована посредством Омладинске банке. Меморандумом је предвиђено да ће у наредне четири године средствима Града и Фонда бити подржана 32 пројекта у износу 57.000 КМ и осам микробизниса са 16.000 КМ.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић изразио је задовољство што су млади све заинтересованији за ове активности због чега је Град повећао број пројеката са пет на осам, као и износ грант средстава по пројекту са 1.500 КМ на 1.800 КМ.

"У прошлој години реализовано је 10 пројеката, а у овој години 12 пројеката - више него што је било по споразуму", рекао је Ковачевић новинарима.

Директор програма Омладинске банке Фондације Мозаик Жељко Пауковић рекао је да је Градска управа једна од 52 партнерске организације у БиХ у којима постоји програм омладинске банке који је ове године омогућио подршку за више од 600 пројеката младих и 64 регистрована микробизниса и 64 нова радна мјеста.

"Сретни смо што са Градском управом Добој имамо прилику обиљежити и 20 година Фондације `Мозаик` кроз малу акцију `20 година сарадње кроз 20 дана сарадње`, а која ће омогућити да млади људи кроз програм Омладинске банкке засаде саднице у Добоју и другим партнерским заједницама", навео је Пауковић.

У оквиру свечаности потписивања промовисани су и резултати овогодишњег циклуса подршке пројектима неформалних група младих.

Ученица Медицинске школе Јована Божић каже да су у сарадњи са Омладинском банком до сада реализовали три пројекта, од којих је посљедњи "Ритам срца" у оквиру којег су набавили ЕКГ апарат за потребе предметне наставе у овој школи.

Владо Мојевић каже да су пројектом "Пјесмом до циља" сашили нових 35 хаљина за потребе чланова Дјечијег црквеног хора "Јавор" који дјелује при храму Светих апостола Петра и Павла.

"Захваљујући овом пројекту ми ћемо вас награђивати лијепим новим пјесмама и наступима", истакао је Мојевић, који је координатор хора.

Данас је представљена и анализа са сумираним резултатима Омладинске банке за период од 2017. године до данас, током које је реализовано 46 пројеката чија је вриједност 115.072 КМ, уз учешће неформалних група са 49.393 КМ.

У пројектима је учествовало 1.066 волонтера који су за реализацију својих циљева утрошили укупно 10.842 часова.

Омладинска банка је у 2020. години финансијски подржала један микробизнис у износу од 2.000 КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана