Грабовац: Страдање Срба у Мркоњић Град  злочин без казне

СРНА
Грабовац: Страдање Срба у Мркоњић Град  злочин без казне

БАЊАЛУКА - Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац рекао је да је неприхватљиво да ни након 29 година нико од хрватских војних и политичких званичника није одговарао за злочине почињене над Србима у Мркоњић Граду.

"Хрватска војска, снаге ХВО-а и такозване Армије БиХ починиле су стравичне злочине над српским цивилима и војницима у Мркоњић Граду. За њима су остале масовне гробнице, спаљена насеља и опљачкане српске куће", рекао је Грабовац Срни, поводом 28 година од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић Граду.

Он је подсјетио да постоје бројне изјаве свједока и видео-записи о масовној гробници у Мркоњић Граду.

Грабовац сматра да би српски представници у заједничким институцијама требали да покрену у Парламентарној скупштини БиХ расправу о ратним злочинима почињеним над Србима у Мркоњић Граду 1995. године и у Посавини 1992. године.

"Парламентарна расправа може да подстакне да се ово питање покрене са мртве тачке на нивоу БиХ и Хрватске и да се правди приведу извршиоци и наредбодавци ратног злочина", закључио је Грабовац.

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас ће бити служен парастос и положени вијенци поводом 28 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијеног у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана