Грабовац: Правосуђе БиХ годинама покушава да искриви слику јавности о Србима

Срна
Грабовац: Правосуђе БиХ годинама покушава да искриви слику јавности о Србима

Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац не очекује ништа спектакуларно од процеса пред Судом БиХ припадницима ХВО-а оптуженима за ратни злочин над Србима на подручју Орашја јер правосуђе БиХ годинама покушава са створи слику у јавности да су Срби једини кривци за сукобе у БиХ.

Грабовац је рекао Срни да су породице погинулих бораца из Републике Српске незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању ратних злочина над Србима.

- Постоје бројни докази, изјаве свједока и видео-заописи о ратним злочинима почињеним над Србима који су још 2006. године прослијеђени на увид Хашком трибуналу, касније и правосуђу у БиХ које нико не жели озбиљно да узме у разматрање и процесуира -  рекао је Грабовац.

Он је додао да не очекује ништа спектакуларно на крају судског процеса десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, оптуженима за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

- Суд БиХ не суди по праву и правди, већ политички, због чега вјерујем да ће и пресуда бити минимална на штету српских жртава рата -  поручио је Грабовац.

Према његовим ријечима, правосуђе БиХ Србима изриче максималне казне затвора за кривична дјела ратног злочина, док се за друга два народа за исто кривично дјело изричу симболичне казне затвора или чак ослобађајуће пресуде.

- На овај начин се уз помоћ дијела међународне заједнице покушава сакрити права истина о страдању Срба у БиХ и створити крива слика у јавности да су једино Срби криви за рат и да је Република Српска геноцидна коју треба укинути - истакао је Грабовац.

Суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, оптуженима за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, биће настављено у сриједу, 11. јануара, пред Судом БиХ.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције. На терет им је стављен прогон српског становништва - убиства, затварање или друга тешка одузимања слободе, мучења, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана