Грабовац: Још једна неистражена масовна гробница са тијелима Срба

srna
Foto: arhiva

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац тврди да се у Броду поред ријеке Саве налази једна масовна гробница са тијелима Срба из Сијековца, која још није истражена.

"У близини масовне гробнице налазе се и појединачна гробна мјеста убијених Срба из Сијековца и Брода. Мислим да би Тужилаштво БиХ требало да изда наредбу за пробно копање масовне гробнице", рекао је Грабовац Срни, поводом предстојећег обиљежавања 30 година од страдања Срба у Сијековцу.

Грабовац је подсјетио да је раније на простору градског гробља у Броду за вријеме рада Комисије за тражење несталих лица Републике Српске ексхумирано седам масовних српских гробница.

"Процес тражења несталих Срба је у потпуном застоју након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године, а што се одразило и на истраживање злочина и масовних гробница у Сијековцу", рекао је Грабовац.

Он је напоменуо да је Хрватска 1992. године извршила агресију на БиХ када су припадници Хрватске војске у садејству са овдашњим муслиманско-хрватским снагама починили стравичне злочине над Србима у Сијековцу, Броду и Посавини за које још нико није одговарао.

"Постоје бројни докази и изјаве свједока о масовним гробницама у Сијековцу код Брода, али правосуђе БиХ годинама не жели да процесуира овај злочин", нагласио је Грабовац.

Према његовим ријечима, правосуђе БиХ у спрези са бошњачким политичким званичницима на овај начин желе да прикрије размјере ратних злочина почињених над Србима и да створе лажну слику у јавности да су Срби једини кривци за рат у БиХ, док су друга два народа били жртве.

Он је подсјетио да су породице погинулих из Републике Српске комплетну документацију о злочинима над Србима у Сијековцу и Посавини још 2001. године прослиједили на увид Хашком трибуналу.

"Хашки трибунал је 2006. године предмет о злочинима над Србима на подручју Посавине прослиједио на процесуирање Тужилаштву и Суду БиХ, али овај предмет, нажалост, годинама скупља прашину у ладицама правосуђа БиХ", закључио је Грабовац.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана