Гордана Гузијан, директорица Завода за трансфузијску медицину Републике Српске: Хуманост неће заказати

Анита Јанковић Речевић
Гордана Гузијан, директорица Завода за трансфузијску медицину Републике Српске: Хуманост неће заказати

Завод за трансфузијску медицину РС започео је креирање плана и програма организације рада за потребе формирања регистра матичних ћелија и оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива, а у наредном периоду чека нас набавка опреме, адаптација простора и едукација кадра.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” директорица Завода Гордана Гузијан, наводећи да је опремање нове, савремене ХЛА лабораторије важан корак у побољшању и унапређењу рада Завода, али је важно и за цијели здравствени систем Српске.

- Пратећи ситуацију у овој области свједоци смо да је све више потребна ХЛА типизација нашим суграђанима, због трансплантације матичних ћелија, а самим тим је неопходно и радити ХЛА типизацију потенцијалних донора са нашег подручја и формирање регистра донора - рекла је Гузијан.

ГЛАС: Акција С љубављу храбрим срцима и донаторско вече су завршени, колико је средстава прикупљено и има ли довољно новца за оснивање ХЛА лабораторије и регистра матичних ћелија?

ГУЗИЈАН: Од активирања хуманитарног броја 1411, путем којег су грађани донирали једну марку, до 31. децембра 2023. године зазвонио је 122.151 пут. Средства која се донирају путем жиро-рачуна још се прикупљају тако да ће тачан износ бити познат у наредном периоду, а самим тим и да ли је прикупљена довољна количина новца. Хвала свим грађанима Републике Српске који су позивом на број 1411 дали свој допринос у овој акцији, уплаћивали на жиро-рачун новац, али и свим институцијама Републике Српске које су такође уплатиле средства за ове намјене. Посебна захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу на неизмјерној подршци, разумијевању и помоћи да ова акција успије.

ГЛАС: Има ли Завод потребан кадар за рад ХЛА лабораторије?

ГУЗИЈАН: Имамо медицински кадар који ће у наредном периоду проћи едукацију. Рад у лабораторији захтијева софистициран приступ руковања аутоматизованим апаратима.

ГЛАС: Да ли ћете при покретању лабораторије и регистра имати помоћ колега из Србије или региона?

ГУЗИЈАН: Већ је у припреми споразум који ће бити успостављен између министарстава здравља и социјалне заштите РС и Србије. Сарадња са Институтом за трансфузију крви Србије је неопходна и за почетак она ће бити константна кроз едукацију кадра. Према европским стандардима, само грађани одређене земље могу да се пријаве за регистар. Значи, у Србији за сада могу да се пријаве даваоци који имају двојно држављанство, али се надамо да ће споразум о сарадњи регулисати и то питање.

ГЛАС: Да ли ће након оснивања лабораторије матичне ћелије бити могуће донирати само у Бањалуци или ће та могућност постојати и у другим здравственим центрима Српске?

ГУЗИЈАН: У почетку ће се узимање узорака за регистар матичних ћелија одвијати само у Бањалуци, а са временом и спроведеном медијском кампањом и упознавањем грађанства, вјероватно и широм Републике Српске у службама Завода за трансфузијску медицину.

ГЛАС: Ко може даровати матичне ћелије и шта очекујете, у којој мјери ће грађани Српске бити спремни да буду донори?

ГУЗИЈАН: Наши суграђани су безброј пута показали своју хуманост па тако вјерујем да ће бити и овај пут. Донори узорака матичних ћелија могу бити здраве особе у доби од 18 до 45 година, уколико не болују од тешких обољења срца, плућа, бубрега, малигних и аутоимуних болести. Према стандардима не тестирају се жене у току трудноће или уколико имају дијете од годину дана. Када се једном пријави давалац, подаци остају у регистру док особа не напуни 60 година.

ГЛАС: Колико у регистру имате давалаца крви и какве су тренутне залихе?

ГУЗИЈАН: Од оснивања Завода за трансфузијску медицину на територији цијеле Републике Српске до данас регистровано је више од 150.000 добровољних давалаца крви. Стање залиха је задовољавајуће, захваљујући многобројним акцијама које су одржане у претходном периоду и на нашу радост, све је већи број добровољних, ненамјенских давалаца. Припремили смо се за празнике и нерадне дане са довољним количинама крви и компонентама крви.

Планови

ГЛАС: Какви су планови Завода у овој години и шта је обиљежило рад током 2023. године?

ГУЗИЈАН: Почетак је године, почињемо са сумирањем резултата из претходне и за сада можемо рећи да је 2023. била рекордна по броју прикупљених доза крви и припремљених компоненти крви. Као и све институције суочавамо се са разним изазовима у пословању, али као и у претходном периоду успјешно рјешавамо све проблеме у раду Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана