Горан Маричић о утврђивању посебног пореза и контролама: Под лупом поријекло имовине сваког грађанина

Маријана Миљић Бјеловук
Горан Маричић о утврђивању посебног пореза и контролама: Под лупом поријекло имовине сваког грађанина

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске наставља да биљежи одличне пословне резултате који се огледају у рекордној наплати јавних прихода, док је истовремено укупни дуг значајно смањен и по први пут је испод милијарду марака, а томе су осим добре пореске дисциплине допринијеле редовне и систематске контроле.

 Рекао је то за “Глас Српске” директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић. Говорећи о новом Закону о утврђивању поријекла имовине и посебног пореза на имовину, који је ступио на снагу 23. фебруара ове године, он каже да је Пореска управа од тада, а и прије задатих рокова, урадила све потребне припремне активности.

- Формиран је нови Сектор за утврђивање поријекла имовине и посебног пореза на имовину, у оквиру којег су три организационе јединице и то, Одјељење за оперативни ризик и аналитику, Одјељење за претходни поступак и Одјељење за послове контроле и утврђивање посебног пореза на имовину - објашњава Маричић. 

Додао је да су сви запослени у новом сектору прошли безбједносне провјере МУП-а те да су увезани са другим институцијама у вези са размјеном информација.

- У овом тренутку цијели посао је на Одјељењу за оперативни ризик и аналитику, гдје смо прерасподијелили дио запослених из осталих сектора те они сада, путем изузетно заштићене комуникације са аспекта безбједности, прикупљају податке од свих релевантних институција, а користићемо и све податке из наших евиденција, али и податке о имовини физичких лица из Српске у иностранству - објашњава Маричић.

Он је нагласио да ће приступ бити системски и односиће се на све грађане.

- Пореска управа ни у ком случају неће имати селективан приступ у примјени овог закона, већ је овом послу приступила на једини исправан начин који је једнак за све, а то је да врши системско прикупљање података о имовини свих грађана Републике Српске и на тај начин прави базу имовине наших грађана у РС, БиХ и иностранству. Када се та база у потпуности успостави, за шта ће требати времена, приступиће се анализи ризика и уколико се појави сумња да одређено лице нема доказа за нагли раст вриједности имовине ићи ће се у другу фазу, а то је претходни поступак - наглашава Маричић.

Он прецизира да се у претходном поступку утврђује увећање имовине и у случајевима када се учини вјероватним да у највише три узастопне календарске године, у којима порески обвезник има увећање имовине постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода пореског обвезника која је већа од 300.000 КМ, покреће се поступак контроле.

Када је ријеч о наплати јавних прихода Маричић наглашава да је Пореска управа за седам мјесеци ове године прикупила укупно 2,085 милијарди КМ, што је за скоро 300 милиона КМ више у односу на исти период лани.

- Све категорије биљеже раст у односу на прошлу годину. Посматрајући ове показатеље, а посебно значајан раст прихода по основу доприноса и директних пореза, може се закључити да је дошло до повећања привредне активности, али и до повећања плата и броја запослених који је на рекордном нивоу, односно према посљедњим подацима регистровано је 302.214 обвезника доприноса по основама осигурања који се третирају као запослење - рекао је Маричић.

Он је додао да су то, уз редовне и правовремене активности Пореске управе, главни узроци значајног повећања наплате јавних прихода, уз веома одговоран однос већине пореских обвезника, јер је евидентно да је дошло до повећања добровољности пријављивања и плаћања пореских обавеза.

Да је то тако показују и званичне евиденције Пореске управе РС, према којима је укупни доспјели, а неизмирени дуг на крају јуна ове године износио 912.754.490 КМ. Поређења ради, Маричић каже да је стање укупног дуга на крају прошле године износило 1,037 милијарди КМ, на крају 2021. године износило је 1,257 милијарди, док је на крају 2020. стање дуга било 1,308 милијарди марака.

Говорећи о контролама Маричић истиче да је у првој половини ове године извршено 2.005 контрола, а рјешењима је наложено плаћање 26,6 милиона КМ новоутврђених обавеза, док је због утврђених неправилности издато и 147 прекршајних налога на укупан износ казне од 482.017 КМ.

- Осим тога обављено је укупно 1.919 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, а због утврђених неправилности издато је 759 прекршајних налога на укупан износ казне од 3.092.500 марака. Извршене су и 242 контроле пријављивања радника те је због утврђених неправилности издато 125 прекршајних налога на износ казне од 482.000 КМ, а откривена су 132 непријављена радника. За 16 обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности - прецизирао је први човјек Пореске управе.

Додао је да је у првом полугодишту надлежним тужилаштвима достављено 25 извјештаја о постојању основа сумње у извршење пореских кривичних дјела са укупном штетом по буџет Српске у износу од 2.334.607 КМ. Највише извјештаја, њих 22, поднесено је због основа сумње да је почињено кривично дјело утаја пореза и доприноса.

Фискализација

Горан Маричић очекује да ће примјена новог Закона о фискализацији почети до краја фебруара 2024. године.

- Процес имплементације система за управљање фискализацијом (СУФ) који је један од услова за почетак примјене Закона о фискализацији је започео. Захваљујући новом техничком рјешењу Пореска управа имаће податке о сваком издатом фискалном рачуну јер ће сваки бити евидентиран на серверу Пореске управе путем постојеће интернет везе пореског обвезника.

Такође, купци ће моћи провјерити да ли је рачун који им је издат евидентиран у Пореској управи. То ће значајно утицати на повећање дисциплине издавања фискалних рачуна и спријечиће евентуалне злоупотребе. Набавка фискалних уређаја у складу са Законом о фискализацији биће финансирана из буџета РС - казао је Маричић, додајући да Пореска управа на пољу дигитализације иде константно корак напријед, што потврђује податак да електронске услуге активно користи око 47.000 обвезника и тај број се константно повећава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана