Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске: Поријекло имовине испитиваћемо системски, а не појединачно

Анита Јанковић Речевић
Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске: Поријекло имовине испитиваћемо системски, а не појединачно

Пореска управа Републике Српске утврђивању поријекла имовине приступиће на једини исправан начин, који је једнак за све, а то је да ће вршити системско прикупљање података о покретностима и непокретностима свих грађана Српске, у Српској и у иностранству.

Рекао је то у интервјуу за “Глас” директор Пореске управе РС Горан Маричић истакавши да се у дијелу јавности злонамјерно жели приказати да се ништа не ради о питању новог Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.

- Спекулише се и како ће се ићи само на утврђивање поријекла имовине неких појединаца, политичких противника и слично. Напротив, нећемо имати селективан приступ у примјени овог закона и неће се ићи од куће до куће и гледати ко има колико и каквих аута, непокретности, од којег материјала му је ограда или ићи циљано на контролисање људи за које се у јавности зна да су богати и слично - појаснио је Маричић.

ГЛАС: На који начин ће бити вршено утврђивање поријекла имовине?

МАРИЧИЋ: Пореска управа ће вршити системско прикупљање података о имовини свих грађана и на тај начин направити базу имовине наших грађана у Српској, БиХ и иностранству, и тај посао је већ у току. Када база у потпуности буде успостављена, приступиће се анализи ризика и уколико се појави сумња да одређено лице нема доказа за нагли раст вриједности имовине, ићи ће се у другу фазу поступка, а то је контрола. Дакле, приступ ће бити системски, односиће се на све грађане, а не само на појединце.

ГЛАС: Шта је до сада урађено о том питању?

МАРИЧИЋ: Много је урађено на припремама за спровођење поменутог закона, који је донесен прије више од годину, а ступио на снагу крајем фебруара. Формиран је посебан Сектор за утврђивање поријекла имовине, именован помоћник директора тог сектора, а и дио радника је прераспоређен у ту службу и сви они раде на прикупљању података у систем. Такође, сви запослени су прошли провјере МУП-а Српске, а извршено је увезивање са дугим институцијама о питању размјене информација, а у току је и израда потребних правилника.

ГЛАС: Пореска управа је за прошлу годину добила позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора РС. Шта вам то показује?

МАРИЧИЋ: Ово је већ трећа година да узастопно добијамо позитивно мишљење ревизора и потврда је наставка квалитетног, правичног и одговорног рада у континуитету. Ако се узме у обзир сложени систем пословања управе, позитиван ревизорски извјештај добија на још већем значају. То је доказ да досљедно примјењујемо све прописе, те потврђује ефикасност и правичност нашег рада. Настављамо тежити унапређењу услуга и пословању са највећим степеном одговорности и квалитета.

ГЛАС: Пољопривредници из Семберије прошле седмице протестовали су због послатих опомена с обзиром на то да дио њих није пријавио и платио порез на доходак за 2021. годину, тврдећи да им је то ретроактивно обрачунато. Какав је Ваш став о овом питању?

МАРИЧИЋ: Слање опомена носиоцима пољопривредних газдинстава за пријављивање пореза на доходак за 2021. годину, које је њима одједном постало спорно, није никакав нови намет нити ретроактиван обрачун пореза, већ законска обавеза коју већ годинама имају носиоци породичних пољопривредних газдинстава у Српској, а у складу са Законом о порезу на доходак РС. У питању су заостале обавезе које они нису благовремено извршили, због чега смо им доставили опомене и обавијестили их да су дужни поднијети одговарајуће пријаве до прописаног датума. Такође, опомене нису послате свима, већ на адресе 800 газдинстава, и то оних који су у систему ПДВ-а, односно који остварују годишње приходе веће од 50.000 КМ. Значајан број пољопривредника већ годинама занемарује ову обавезу, због чега су једни од најнеуреднијих обвезника. Ми ћемо и убудуће бити на располагању свима, па тако и пољопривредницима, како би на лакши и једноставнији начин измирили обавезе и разумјели прописе. 

Наплата прихода

ГЛАС: Пореска управа РС већ годинама биљежи раст наплате јавних прихода. Каква је била наплата у првом кварталу?

МАРИЧИЋ: У првом кварталу ове године прикупљено је 924,7 милиона КМ јавних прихода, што је за 170,7 милиона или 23 одсто више у односу на исти период лани. Највећи раст остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од око 168 милиона марака, што је за 38,2 милиона или 29 одсто више. Значајан раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од око 85,2 милиона марака, што је за 47 одсто више у односу на упоредни период. Када је у питању само март ове године, ту су оборени сви рекорди. Наплата у том мјесецу достигла је 412,1 милион КМ, што је за око 87 милиона више него истог мјесеца лани. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана