Голић: Што прије усвојити стратегију у вези са питањем Трговске горе

Срна
Голић: Што прије усвојити стратегију у вези са питањем Трговске горе

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић очекује да на нивоу БиХ што прије буде усвојена стратегија заштите правног интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, а што су већ урадиле ентитетске владе, да би се на међународном нивоу приступило рјешавању овог проблема

Голићева је рекла Срни да стратегија садржи опис процесних могућности БиХ, као и информације о међународним судовима надлежним за рјешавање спорова између држава, односно о надлежности и поступку који може бити спроведен код Међународног суда правде у Хагу и Европског суда за људска права, у међународној арбитражи.

Стратегија садржи и информације о процедурама утврђеним у релевантним конвенцијама, комитетима, одборима и осталим сличним тијелима, те о процедурама и механизмима заштите права које су доступне у складу са одредбама Конвенције о процјени утицаја на животну средину преко државних граница /ЕСПОО конвенције/.

"У Нацрту стратегије је анализирано законодавство Хрватске у погледу активности поводом планираног нуклеарног одлагалишта на Трговској гори. Правни тим је разматрао обавезе Хрватске које произилазе из закључених међународних конвенција и уговора, а које су од важности за збрињавање радиоактивног отпада", навела је Голићева.

Она је додала да су у овом документу наведена и остала средства за мирно рјешавање међународних спорова која стоје на располагању БиХ, а ријеч је о билатералним дипломатским активностима, односно о спровођењу поступка лобирања и директним међудржавним преговорима, те о могућности изношења спора на рјешавање пред органима УН.

"Један од закључака је да БиХ има обавезу да под хитно учини све неопходно да би дошла до мериторних закључака у вези са утицајем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из Нуклеарне електране 'Кршко' на локацији Трговске горе. Правни тим је предложио да БиХ посредством Експертског тима, или на други начин, мора радити на истраживањима и утврђивањима чињеница у циљу коначног мериторног закључивања", рекла је Голићева.

Она је истакла да Правни тим сматра да рад експерата и научника на овом закључку мора бити праћен снажним дипломатским и међународним притиском да Хрватска буде максимално кооперативна и транспарентна.

"Предлаже се укључивање Међународне агенције за атомску енергију, као и спровођење поступака лобирања, односно да сви представници из БиХ, као и из иностранства, ставе на дневни ред тему Трговска гора са јасним описом проблема и са смјерницама заговарања узимајући у обзир закључке Стратегије о кршењу Протокола о стратешкој процјени животне средине /СЕА протокол/ ЕСПОО, Архуске и осталих конвенција", нагласила је Голићева.

Она је додала да је Правни тим утврдио да постоји правни основ за закључак да је Хрватска прекршила СЕА протокол уз ЕСПОО конвенцију и из 2003. године, поводом чега се предлаже покретање поступка пред Имплементационим комитетом ове конвенције.

Осим тога, БиХ и њени грађани нису били адекватно заступљени у јавним расправама у смислу Архушке конвенције, те се предлаже покретање поступка пред Комитетом за оцјену усклађености Архушке конвенције и оснивање "ад хок" фонда ради вођења стратешких поступака пред државним судовима у Хрватској са циљем осигурања права на информацију погођеном становништву у смислу одредаба ове конвенције које гарантују то право.

Влада Републике Српске јуче је прихватила је информацију о Нацрту Стратегије заштите правног интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској, која је удаљена око 850 метара ваздушне линије од границе са БиХ.

Одлуком Савјета министара БиХ 29. октобра 2020. године формиран је Правни тим и Експертски тим за израду ове стратегије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана