Голић: Подршка пројекту градње соларне електране Ада поље

ГС
Foto: РТРС

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поздравило је намјеру Хидроелектрана на Врбасу да граде соларну електрану Ада поље те најавило максималну подршку у оквиру својих надлежности.

На данашњем састанку министарке Сребренке Голић са начелником Мркоњић Града Драганом Вођевићем и вршиоцем дужности директора Хидроелектрана на Врбасу Гораном Милановићем истакнуто је да је градња соларне електране планирана на лијевој обали ријеке Врбас, два километра низводно од бране Хидроелектране Бочац.

Како је наведено, соларни панели би дали могућност балансиране производње електричне енергије, посебно љети, у вријеме нижег водостаја.

На састанку је било ријечи и о проблему плутајућег отпада који се сакупља у акумулацији ХЕ Бочац.

Голићева је истакла да се проблем плутајућег отпада мора рјешавати системски у цијелом сливу Врбаса, јер највећи дио отпада долази из федералних општина у горњем току ријеке, а задржавање, чишћење и даље управљање овим отпадом финасирају субјекти из Републике Српске.

Милановић је навео да је тренутно ситуација задовољавајућа и да је посебан акценат у чишћењу стављен на локацију Црна ријека.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић информисао је Голићеву о расписаном јавном позиву младим брачним паровима за подношење захтјева за куповину прве некретнине у згради за младе брачне парове, као и да је планирана изградња отвореног базена између два стадиона, у оквиру уређења спортско-рекреативне зоне Луке.

Вођевић је навео да је у овој години планирано асфалтирање шест километара сеоских путева, као и да је општина прошлу годину завршила са суфицитом у буџету.

- Циљ нам је зауставимо одлазак становништва. На Бироу за запошљавање у Мркоњић Граду нема ниједног машинског, грађевинског ни инжињера архитектуре, као ни доктора медицине које бисмо запослили као приправнике. Зато чинимо све да обезбиједимо услове да нам се млади по завршетку факултета радо врате и дају свој допринос даљем развоју општине - истакао је Вођевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана