Голић o Трговској гори: До краја марта биће урађена мапа правног пута

Srna
Голић o Трговској гори: До краја марта биће урађена мапа правног пута

САРАЈЕВО - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је на састанку о проблему изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори договорено да до краја марта Правни тим уради мапу правног пута са циљем заштите око 200.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне.

Голићева је истакла да ће ускоро бити одржан састанак предсједника влада Републике Српске и Федерације БиХ, предсједавајућег Савјета министара, министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са ресорним министрима на подручју једне од општина која је највише погођена овом проблематиком.

"Рачунам да ћемо до тог датума имати ближе информације шта намјеравају власти Храватске. Са данашњег састанка смо послали поруку свим релевантним факторима, свим институцијама БиХ, почевши од Предсједништва, а првенствено министра иностарних послова да дипломатски пут иде независно од овога са властима Хрватске, то је наша обавеза", изјавила је Голићева на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је навела да свакодневно добија писма грађана из општина у сливу ријеке Уне те да се овом проблематиком бави три, четири године.

Голићева је напоменула да је данас први пут да је предсједавајући Савјета министара заказао састанак Координационог тима и посветио се овој проблематици.

"Први пут да је предсједавајући Савјета министра у разговорима са релевантним функционерима власти Хрватске ово питање ставио на дневни ред", истакла је Голићева.

Она је изразила наду да ће Хрватска одустати од намјере да на граници са сусједима гради одлагалиште радиоактивног отпада.

"То није добро ни за развијање добрусусједских односа, јер требамо градити међусобно повјерење, а не и правне или било какве друге ратове", истакла је Голићева.

Она је додала да хрватске власти спроводе све активности и врше истражне радње и да расписују одређене јавне позиве како би изабрали лиценцирану кућу која ће израдити студију о утицају на животну средину.

"Тај документ према нашим сазнањима још није урађен. Оног момента када власти Храватске израде тај документ, он има по Еспо конвенцији и другима које смо потписали и ратификовали процедуре како би се о њему погођена страна могла правовремено да изјасни", навела је Голићева.

Она је похвалила рад чланова Експертског тима који су, како каже, неуморини, врше геолошка, сеизмолошка и друга истраживања.

"Припремају све неопходне елементе који би помогли Правном тиму, уколико дође до спора са Хрватском, да имамо све што је неопходно у образложењу одређених тужби, односно зависно за који облик се одлучимо", указала је Голићева.

У Сарајеву је данас одржан састанак о проблему изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, који је са ресорним министрима заказао предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана