Голић: Извјесна сарадња у развоју модела финансирања зелене транзиције

Срна
Голић: Извјесна сарадња у развоју модела финансирања зелене транзиције

Влада Мађарске спремна је да финансира пројекте кроз које би била обезбијеђена сарадња мађарских и компанија у реалном сектору из Републике Српске, те да помогне у развоју модела финансирања зелене транзиције, истакнуто је на састанку потпредсједника Владе Српске Сребренке Голић са државним секретаром у Министарству за иновације и технологије Мађарске Атилом Штајнером.

- Енергетска, у јавности позната као зелена транзиција, један је од примарних услова за наставак пута Републике Српске и БиХ ка ЕУ. Питање енергетске ефикасности и употреба обновљивих извора енергије, претварање климатских и еколошких изазова у прилике, омогућавање праведне и одрживе транзиције према климатској неутралности - теме су о којима од Мађарске можемо много да научимо - рекла је Голићева, која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

На састанку је посебна пажња посвећена искуствима и изазовима у преласку са фосилних на обновљиве изворе енергије и прилагођавању термоенергетских објеката директивама ЕУ, саопштено је из ресорног министарства.

Договорено је да у што скорије вријеме буде организована узвратна посјета током које би мађарска делегација одржала састанке са представницима свих нивоа власти у БиХ.

На састанку, којем је присуствовао и директор Зеленог центра за Западни Балкан у Влади Мађарске Ласло Орлос, разговарано је о успостављању ближе сарадње између Владе Републике Српске и Владе Мађарске у области зелене транзиције и кориштења приступних фондова, у чему Мађарска има велико искуство и остварене значајне резултате.

Голићева са сарадницима борави у радној посјети Будимпешти на позив Министарства за иновације и технологије Мађарске, које је надлежно за енергију, животну средину, климатске промјене и развој циркуларне економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана