Годишњи приход градишких воћара 25 милиона КМ (ФОТО)

М. В.
Годишњи приход градишких воћара 25 милиона КМ (ФОТО)

ГРАДИШКА - Манифестација Дани воћа "Поткозарје 2024" постаје бренд Градишке, која је највећи произвођач воћа у Републици Српској и БиХ, а воћари годишње произведу око 60 хидаља тона воћа и остварују приход већи од 25 милиона КМ - рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић отварању 19. манифестације Дана воћа у Горњим Подградцима.

Он је захвалио ресорном министарству пољопривреде, Влади РС и Агенцији за аграрна плаћања за подршку путем подстицаја у воћарској, али и осталој пољопривредној производњи на подручју Градишке.

- Град Градишка у самом је врху по производњи воћа у БиХ. На око 2.000 хектара воћњака око 400 пољопривредних произвођача годишње произведе између 50 и 60 хиљада тона воћа, што чини 40% укупне воћарске производње у цијелој Републици Српској - рекао је Аџић.

Према ријечима начелника Одјељења за пољопривреду и рурални развој Бранка Стојнића циљ манифестације је промоција воћарске производње.

- У оквиру манифестације имамо едукативни дио, али и такмичарски. Пољопривредни произвођачи на Данима воћа имају прилику да сазнају о најновијим достигнућима о примјени пестицида, набавци опреме и другим актуелностима у воћарској производњи - истакао је Стојнић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ рекао је да је Влада Српске улаже значајна средства у воћарску производњу.

Према његовим ријечима поред средстава која се улажу у директну пољопривредну производњу, воћари користе и подстицаје за капитална улагања, што обухвата улагања и системе за наводњавање, противградне мреже, куповину механизације и изградњу објеката и хладњача, а за шта Влада Републике Српске обезбјеђује поврат 30 одсто инвестиције.

Дане воћа организује Град Градишка и Мјесна заједница Горњи Подградци у оквиру манифестације “Градишка јесен”. Манифестација се одржава деветнаесту годину по реду и представили су се воћари из Градишке, Козарске Дубице, Костајнице и Приједора.

Предсједник Мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић навео је да подградачки крај има највећи воћарски потенцијал и додао да ресорно министарство значајно подржава воћаре путем подстицаја.

 Манифестација се одржава деветнаесту годину по реду и представили су се воћари из Градишке, Козарске Дубице, Костајнице и Приједора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана