Годишњи одмори под лупом инспектора

Д. Б.
Годишњи одмори под лупом инспектора

БАЊАЛУКА - Републичка инспекција за рад за пет мјесеци ове године извршила је више од 200 провјера у вези са остваривањем права на годишњи одмор, од чега је у око 20 одсто случајева утврђено да послодавци нису донијели писано рјешење којим се утврђује дужина и вријеме трајања плаћеног одсуства за сваког запосленог радника појединачно.

У свим случајевима инспектори су, наводе у Републичкој управи за инспекције послове, наложили отклањање неправилности те да се радницима утврди право на годишњи одмор и донесе рјешење у складу са законским прописима.

- Поред контроле остваривања права на годишњи одмор, инспекција у редовним контролама провјерава и остваривање права на дневни одмор између два узастопна радна дана, право на дневни одмор у току радног времена, као и право на седмични одмор - казали су у Инспекторату РС.

Додали су да се радник не може одрећи права на годишњи одмор, нити му се то право може ускратити. Празници који су нерадни дани у складу са законом, одсуство са рада уз накнаду плате и привремена спријеченост за рад у складу са прописима о здравственом осигурању, како су нагласили, не урачунавају се у дане годишњег одмора.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана