Година од почетка имунизације у РС: Вакцинисано 40% становника, највише вјерују „синофарму“

Милијана Латиновић
Година од почетка имунизације у РС: Вакцинисано 40% становника, највише вјерују „синофарму“

БАЊАЛУКА - Помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је прошла година од како је почела вакцинација у РС и да је у том периоду скоро 75.000 грађана примило бустер дозу те је нагласила да је у Српској око 40 одсто вакцинисаних.

-Тај 12. фебруар прошле године био је посебно оптимистичан дан. Од тада до данас здравственим установама упутили смо више од 750.000 доза - рекла је Аћимовићева.

Додала је да то није обухват коме су се надали али да су опет задовољни.

-Задовољни смо што смо на вријеме обезбиједили вакцине, шест врста, чиме не могу да се похвале све земље-рекла је Аћимовићева.

Казала је да није било лако ни обезбиједити услове за чување вакцина али је Српска и у томе успјела.

Сумирајући све активности у протеклом периоду истакла је да су здравствене установе упркос великом обиму посла успјеле да издвоје капацитете и да едукују кадар да се спроводи вакцинација.

Аћимовићева је казала да је највише дато „синофарм“ вакцина - скоро 39 одсто, затим „спутњик ве“ те „фајзера“.

Највећи број вакцина дат је у старосној групи од 65 до 79 година и они су и најосјетљивија категорија. На другом мјесту су старији од 80,  а потом радно способно становништво.

-Бустер дозу примила је већ четвртина старијих од 65- рекла је Аћимовићева

Аћимовићева је казала да су у већем проценту на вакцинацију долазиле жене.  Гледано по локалним заједницама највећи проценат вакцинисаних - око 42 одсто има Фоча.

Аћимовићева је рекла да још нема званичних препорука за увођење четврте дозе вакцине.

На питање колико је вакцина пропало рекла је да је највише пропало вакцина „астра зенека“, те одређена количина „модерна“ вакцине и нешто мало „синовака“ и „спутњика“.

-Тим вакцинама је истекао – нагласила је Аћимовићева.

Истакла је да је за 24 часа инфекција потврђена код 154 особе, а код 19 њих потврђена је реинфекција. Аћимовићева наглашава да пада и број хоспитализованих те да је тренутно око 500 хоспитализованих  од којих 47 на респиратору.

На питање да ли се стопа смртности смањила потврдила је да је смртност у овом таласу била нешто нижа него раније.

- Они који имају хроничне болести јако тешко пролазе и са омикроном- рекла је Аћимовићева нагласивши да не треба олако схватати поруке да је ово блажи сој вируса.

Напомиње да је већина процјена до сада  промашила тако да „више волимо да пратимо ситуацију а не да процјењујемо“.

-Више пута смо славили крај неоправдано. Пратимо све и надамо се да неће бити значајних мутација. То би онда могао бити крај пандемије - рекла је Аћимовићева.

Дјеца

Говорећи о вакцинацији дјеце  у Српској, Јела Аћимовић напоменула је да  дјецу старију од 12 година вакцинишу „фајзеровом“ вакцином.

На питање да ли дјеца и даље треба да носе маске на часовима Аћимовићева је рекла да Институт није мијењао мјере, појаснивши да је препорука да се носе маске али да оне нису обавезне за ђаке до четвртог разреда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана