Глигорић: Уредно измирење обавеза допринијело кредитном рејтингу

Срна
Foto: ГС

БАНЈАЛУКА - У БиХ и Републици Српској ове године се може очекивати економски раст од око три одсто, а уредно измирење доспјелих обавеза и стабилна фискална позиција допринијели су повећању кредитног рејтинга земље, рекао је Срни економиста Драган Глигорић.

Глигорић је истакао да је и брз опоравак од посљедица пандемије вируса корона допринио повећању кредитног рејтинга.

Он је нагласио да су банкарски систем и КМ као монета стабилни, те да постоји разлог за оптимизам.

Глигорић је напоменуо да БиХ још није добила статус инвестиционе земље, али да су евидентна побољшања.

Он је навео да су стручњаци Агенције “Стандард енд пурс” дали земљи оцјену “Б плус” са стабилним изгледима, а за даљи напредак веома је битно да дође до смањења политичких тензија.

“Постепено тежимо ка групи земаља чији кредитни рејтинг постаје инвестициони. То је и порука за инвеститоре да напредујемо на пољу економије, те нам се побољшава кредитна способност, односно способност правовременог и потпуног измирења обавеза у будућности”, рекао је Глигорић.

Он је појаснио да информације о кредитном рејтингу земље користе инвеститори када доносе одлуку о томе да ли ће инвестирати у одређену земљу или не.

“Самим тим побољшање кредитног рејтинга требало би да доведе до већег прилива капитала у односу на претходни период, а тиме и раст инвестиција у будућности”, рекао је Глигорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана