“Глас Српске” прославља 79. рођендан: Хроничар времена без рока трајања

Милош Васиљевић
“Глас Српске” прославља 79. рођендан: Хроничар времена без рока трајања

БАЊАЛУКА - Најстарији дневни лист у Српској и БиХ “Глас Српске” прославља 79. рођендан, а скоро осам деценија чврсто стоји на позицији чувара српског језика и ћириличког писма, културе и традиције.

Правовремена и тачна информација кључ је успјеха, али и показатељ зашто је “Глас Српске” најугледнији и најтиражнији дневни лист у Српској.

“Глас” је од оснивања био глас разума, спој модерног и традиционалног, својеврстан хроничар времена без рока трајања. Историја новинарства у Српској и БиХ почела је штампањем првог броја “Гласа” 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје, надомак Дрвара, а у историји која се протеже кроз два вијека дао је неизоставан печат у времену. У дугој историји промијенио је неколико градова у којима му је било сједиште редакције и више имена. Под именом “Глас Српске” излази од 5. маја 2003. године, а приватизован је 2008, када је његов већински власник постала компанија “Независне новине”.

Популаран код свих генерација и упркос турбулентним временима, “Глас” је остао вјеран објективности и професионалности. Зато траје и напредује из дана у дан, а свака написана ријеч има тежину. Име “Глас Српске” представља понос, али и обавезу да сваки наредни текст буде бољи од претходног.

Главна и одговорна уредница “Гласа Српске” Борјана Радмановић Петровић истакла је да су и у протеклој години новинари нашег листа донијели прегршт квалитетних прича из свих крајева Српске, које су привукле велику пажњу у цијелом региону. Нагласила је да “Глас” не одустаје од јасног концепта у чијем су фокусу свакодневни проблеми обичних грађана.

- Истовремено, нашим читаоцима смо понудили огроман број озбиљних анализа, интервјуа и истраживачких прича по којима смо препознатљиви и што нас разликује од других листова, али и од електронских медија за којима штампа одавно каска када је у питању брзина - додаје Радмановић Петровић.

Као најважнији пројекат наших новинара у протеклој години она је истакла специјално издање објављено поводом 30 година постојања Српске у којем су објављени интервјуи са чак осам предсједника РС, те приче о војницима, љекарима и другим херојима који су себе уградили у темеље наше отаџбине.

Она напомиње да је, поред озбиљног посла у штампаном издању, у протеклој години велики труд уложен и у јачање интернет портала нашег листа који је у том периоду добило велики број поклоника.

- Иако је штампа у све већим проблемима, још није изгубила битку са интернетом. То, међутим, не значи да традиционални медији не треба да воде рачуна о електронским издањима. Стога и у наредној години, у којој ћемо обиљежити 80 година постојања “Гласа”, наши читаоци могу да очекују много квалитетног садржаја на свим нашим платформама - поручује Радмановић Петровић.

Генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић истиче да је иза наше медијске куће још једна успјешна година у којој је потврђено лидерство на медијској сцени Републике Српске и цијеле БиХ. Он напомиње да “Глас” деценијама оставља важан печат на политичкој, друштвеној, културној и спортској сцени Српске и да нема разлога да тако не буде и у годинама које долазе.

- Док обиљежавамо 79. рођендан наше медијске куће, увелико се припремамо за велики јубилеј који нам предстоји, обиљежавање 80 година постојања. Тако дугачком традицијом не може да се похвали већина дневних листова у региону. Управо та традиција нас обавезује да останемо истрајни на свом путу. Наш најважнији капитал је повјерење читалаца које нећемо изгубити ни у периоду пред нама - нагласио је Дмитрашиновић.

Честитка

Рођендан “Гласа Српске” честитао је међу првима предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

- У име Народне скупштине, уредницима, новинарима, фоторепортерима и свим запосленим у “Гласу Српске” упућујем срдачне честитке поводом 79. годишњице постојања вашег дневног листа. “Глас Српске” био је и остао угледан, препознатљив и утицајан дневни лист, због чега ужива велико повјерење јавности у Српској - рекао је Чубриловић додавши да је “Глас” увијек поштовао етичке кодексе новинарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана