Није пријављен ниједан случај великог кашља у Српској

Ј. К.
Није пријављен ниједан случај великог кашља у Српској

БАЊАЛУКА - Након што се велики кашаљ (пертусиса) појавио код неколико десетина дјеце у Србији и Хрватској у Институту за јавно здравство РС увјеравају да нема мјеста паници, јер у Српској није пријављен ниједан случај те заразне болести у току ове, а ни прошле године.

Како су за "Глас Српске" истакли у овом институту, велики кашаљ представља веома заразну болест од које најчешће оболијевају мала дјеца.

- Болест узрокује бактерија која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсине, усљед чега настаје оштећење респираторне слузнице. Пертусис или велики кашаљ се преноси капљичним путем, а први симптоми настају седам до десет дана послије инфекције - казала је епидемиолог у институту Јелена Ђаковић Девић.

Болест се у почетку, објашњава она, манифестује симптомима прехладе након чега кашаљ постаје интензивнији, а ноћу се јављају напади кашља.

- Најбоља заштита од ове болести јесте редовна вакцинација дјеце. У Српској вакцинација против дифтерије, тетануса и пертусиса (ДиТеПер) се спроводи код дјеце са навршена два мјесеца живота, давањем три дозе вакцине против дифтерије, тетануса и пертусиса у препорученим размацима - рекла је Јелена Ђаковић Девић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана