Гинеколог Мирослав Поповић за „Глас Српске“: Тумор не може да нарасте преко ноћи

Анита Јанковић Речевић
Гинеколог Мирослав Поповић за „Глас Српске“: Тумор не може да нарасте преко ноћи

БАЊАЛУКА - Гигантски тумори јајника тешки по неколико десетина килограма врло су ријетка појава, не могу изненада, преко ноћи нарасти до тих димензија и права је мистерија зашто се пацијенткиње раније не јаве љекару, нарочито јер је операција у тој фази сложен и изазован захват и за највеће стручњаке.

Истакао је то за “Глас Српске” гинеколог Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра РС Мирослав Поповић који је у понедјељак са тимом љекара оперисао пацијенткињу из Приједора одстранивши јој тумор тежак 23 килограма. Ријеч је о најтежем тумору који је отклонио у двадесет година дугој каријери, а операција је, како сам каже, протекла много лакше него што је предвиђао прије самог уласка у салу.

- Ти велики тумори јајника, који се појаве једном у неколико година, имају захтјевну дијагностику, а операције су изазовне у техничком, хируршком и анестезиолошком смислу. Комплетна екипа мора бити спремна на све јер често зна бити и прираслица са осталим органима. У таквим ситуацијама морамо ангажовати абдоминалне хирурге, али, на срећу, сада нам нису били потребни. Операција пацијенткиње којој смо одстранили тумор од 23 килограма изведена је резом преко читавог трбуха и све је протекло много лакше него што смо мислили. Она је добро, весела, расположена и за неколико дана би требало да иде кући - казао је Поповић који је сложени захват извео са колегама Андријом Баничевићем, Ђурђином Момић и Љубомиром Влајнићем, уз подршку анестезиолога и инструментарки УКЦ-а.

Он је нагласио да су гигантски тумори обично доброћудни или са ниским малигним потенцијалом, релативно добре прогнозе.

- Надам се да ће добар налаз стићи и за ову пацијенткињу која је релативно млада, 34 године. Иза ње су два порода царским резом, релативно је образована и чуди ме да је допустила да тумор толико нарасте. Просто је необјашњиво зашто се пацијенти доведу у такву ситуацију. Иако она наводи да јој је стомак растао уназад три мјесеца, такви тумори морају дуже од годину расти да би достигли те димензије. Позивам грађане да се јаве љекару чим примијете промјене на свом тијелу, а не да проблем гурају под тепих и надају се да ће проћи са­м од себе - упозорава Поповић и додаје да је рано откривање најбољи прогностички фактор за све малигне болести.

Захваљујући савременој дијагностици, Поповић каже да се данас открије велики број тумора на вријеме.

- Немам поуздане податке да ли расте број жена које оболијевају, то захтијева посебне анализе, али сигурно да има више пацијенткиња које се лијече захваљујући доступнијој дијагностици. У УКЦ-у смо у посљедњих неколико година добили сву модерну опрему која се користи и у свијету. Немамо само робота, који нам није ни нужан. У клиничку праксу смо увели ендоскопске операције које не изводе ни много већи центри у региону. Чак 50 одсто гинеколошког програма изводимо ендоскопским путем. То је огромна предност за пацијента јер се брже опоравља, краће остаје у болници и трпи мање болове. О финансијској уштеди да не говорим - рекао је Поповић.

Нове методе         

Мирослав Поповић је истакао да се у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ-а дневно у просјеку изведе десетак операција.

- Готово 90 одсто операција које се изводе у свијету радимо и ми. Имамо стручан кадар, добру опрему и озбиљан приступ. Када се појави нова метода, врло брзо неко од нас оде на едукацију и то примјењујемо овдје - увјерава Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана