Геолошка истраживања показала присуство злата на три мјеста на простору Језера

Г.С.
Геолошка истраживања показала присуство злата на три мјеста на простору Језера

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са представницима компаније Лyкос Балкан Металс д.о.о. Бијељина, саопштено је из овог Министарства.

Представници ове компаније су на састанку представили свој рад и планове за наредни период.

Они су информисали Ђокића о резултатима до сада проведених геолошких истраживања на простору општина Језеро и Чајниче, са освртом на скорашње медијске натписе о пронађеном злату на подручју општине Језеро, као и злату, сребру и олову на подручју општине Чајниче, наводи се у саопштењу.

Представници компаније Лyкос Балкан Металс су потврдили да су истраживања у овом смислу показала одређене позитивне показатеље, да су до сада проведена геолошка истраживања показала присуство злата на три мјеста на истражном простору Језеро гдје су узети одговарајући узорци.

То ће бити јасно прецизирано у извјештају о истраживањима проведеним у претходних годину дана, који је носилац права на истраживање, према рјешењу којим је одобрено истраживање, дужан да достави Министарству енергетике и рударства до половине марта мјесеца, наводи се у саопштењу.

Истакли су да су, преко својих кћерки-компанија, већ инвестирали значајан капитал у Српску, да су један од највећих инвеститора у области геолошких истраживања и да им је намјера да својим радом и даље позитивно утичу на економску климу и развој Српске.

Ђокић је нагласио да су детаљна геолошка истраживања одобрена у складу са Законом о геолошким истраживањима, да се иста морају изводити у складу са постојећим правним оквиром и одобреном пројектном документацијом.

Додао је да су геолошка истраживања само прва фаза ка евентуалној експлоатацији до које може доћи само ако су испуњени сви законски услови и уколико постоји сагласност локалне заједнице, наводи се у саопштењу.

Према његовим ријечима, геолошка истраживања су дугорочни интерес сваке државе и Министарство ће наставити да уређује ову област, како би привукло што више инвеститора да улажу у локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана